Skip to main content

Νικέλιο: Πρωτοφανής άνοδος 250% παγώνει τις συναλλαγές στο LME

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME) διέκοψε τις συναλλαγές στην αγορά του νικελίου μετά από μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη των τιμών που οδήγησε τους χρηματιστές να δυσκολεύονται να πληρώσουν περιθώρια κέρδους έναντι των βαθιά ασύμφορων short θέσεων.

Το νικέλιο, που χρησιμοποιείται σε ανοξείδωτο χάλυβα και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, αυξήθηκε έως και 111% κατά τη διάρκεια της ασιατικής ημέρας την Τρίτη για να διαπραγματευτεί για λίγο πάνω από τα 100.000 δολάρια ο τόνος. Η ξέφρενη κίνηση — η μεγαλύτερη ποτέ στο LME — ήρθε καθώς επενδυτές και βιομηχανικοί χρήστες που είχαν πουλήσει το μέταλλο προσπάθησαν να αγοράσουν τα συμβόλαια πίσω αφού οι τιμές αρχικά αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ οι ενδιάμεσοι έσπευσαν να εισπράξουν πληρωμές περιθωρίου καλύπτουν τις βαθιά ασύμφορες θέσεις τους.

ο πρωί η τιμή του νικελίου αυξήθηκε περισσότερο από 70% στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Είχε φτάσει το απόλυτο ρεκόρ των 101.365 δολαρίων ανά τόνο λίγο μετά τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδος), αφού είχε ήδη σπάσει ένα ιστορικό ρεκόρ την προηγούμενη μέρα.

Η Ρωσία προμηθεύει τον κόσμο με περίπου το 10% των αναγκών της σε νικέλιο, κυρίως για χρήση σε μπαταρίες από ανοξείδωτο χάλυβα και ηλεκτρικά οχήματα. Οι επενδυτές φοβούνται πλέον τυχόν ελλείψεις, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα για να την απομονώσουν από το παγκόσμιο εμπόριο και τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η είδηση ​​της οποίας οδήγησε τις τιμές του αργού σε υψηλό 14 ετών τη Δευτέρα.

Οι τιμές άλλων βιομηχανικών μετάλλων εκτινάχθηκαν επίσης, με τον ψευδάργυρο και τον κασσίτερο στο LME (London Metal Exchange) να αυξάνονται σε υψηλά ρεκόρ των 4.896 δολαρίων ανά τόνο και 51.000 δολαρίων ανά τόνο, αντίστοιχα.

naftemporiki.gr