Skip to main content

Σε μια μέρα ο Ζάκερμπεργκ έχασε 29 δισ. δολάρια- Πόσα έβαλε στην άκρη ο Μπέζος

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta Platforms, οδήγησαν χθες σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές τεχνολογίας, με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να χάνει την Πέμπτη 29 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία. 

Από την άλλη, ευνοημένος είναι από την χθεσινή μέρα ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ο οποίος πρόκειται να προσθέσει 20 δισ. δολάρια στην προσωπική του περιουσία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Amazon.

Η μετοχή της Meta σημείωσε πτώση 26%, εμφανίζοντας τη χειρότερη ημερήσια απόδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στο αμερικανικό χρηματιστήριο και διαγράφοντας περισσότερα από 200 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του ομίλου. Έτσι η Meta έχασε 251,3 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, κερδίζοντας τον τίτλο της μεγαλύτερης βουτιάς στην κεφαλαιοποίηση αμερικανικής εταιρείας.

Η βουτιά της μετοχής έριξε την καθαρή περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ- ο οποίος κατέχει περίπου το 12,8% του τεχνολογικού κολοσσού– στα 85 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Αντίθετα, τα κέρδη της Amazon διπλασιάστηκαν, χάρη στην επένδυση στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Rivian η οποία πρόσθεσε σχεδόν 12 δισε. δολάρια σε κέρδη, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της για το τρίμηνο. Η Amazon ανέφερε 137,4 δισ. δολάρια σε τριμηνιαία έσοδα, από 125,6 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τα κέρδη αυξήθηκαν στα 14,3 δισ. δολάρια, από 7,2 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν έκπληξη για ορισμένους αναλυτές που περίμεναν ότι τα κέρδη θα ήταν πιο συγκρατημένα καθώς η Amazon αντιμετώπιζε το αυξανόμενο κόστος σε διάφορα μέτωπα.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την τιμή των συνδρομών Prime στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις μετοχές της να κινούνται ανοδικά κατά 15% στη διαπραγμάτευση παρατεταμένων ωρών και να ανοίγουν το δρόμο για τα μεγαλύτερα κέρδη της από τον Οκτώβριο του 2009 την Παρασκευή.

Η καθαρή περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε 57% στα 177 δισ. δολάρια το 2021 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Forbes, σε μεγάλο βαθμό από την άνθηση της Amazon κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές αγορές. Ο Μπέζος, ιδρυτής και πρόεδρος της Amazon, κατέχει περίπου το 9,9% της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είναι επίσης ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.

Η μείωση του πλούτου του Ζάκερμπεργκ είναι από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ σε μία μέρα. Να σημειωθεί ότι ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, τον Νοέμβριο έχασε σε μία ημέρα 35 δισ. δολάρια από την περιουσία του λόγω «βουτιάς» στη  μετοχή της Tesla. Τότε είχε τότε ρωτήσει τους χρήστες του Twitter εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

naftemporiki.gr