Skip to main content

Wall Street: Ράλι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου – Ο χειρότερος μήνας από την αρχή της πανδημίας

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σήμερα, κλείνοντας ανοδικά στο τέλος ενός ιδιαίτερα δύσκολου μήνα, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν στα χαμηλά κάποιες τεχνολογικές μετοχές που είχαν χάσει σημαντικό έδαφος τον πρώτο μήνα του έτους. 

Ωστόσο, παρά το διήμερο ράλι, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq παρουσίασαν τον χειρότερο μήνα από την έναρξη της πανδημίας. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,89%, περιορίζοντας τις απώλειες στο 5,3% για το μήνα Ιανουάριο, τον χειρότερο  μήνα μετά το Μάρτιο του 2020, οπότε είχε σημειώσει βουτιά 12,5% καθώς και τον χειρότερο Ιανουάριο από το 2009. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 406 μονάδων ή 1,1%, καταφέρνοντας να περιορίσει τις απώλειές του για τον πρώτο μήνα του έτους στο 3,3%. 

Αντίστοιχα, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατάφερε να κλείσει με κέρδη 3,48%, μετά την αντίστοιχη άνοδο 3% της Παρασκευής. Παρ΄όλα αυτά, υποχωρεί 8,9% τον Ιανουάριο, στην χειρότερη μηιαία επίδοση από το Μάρτιο του 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Fed έδωσε σήμα ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από περίοδο άνω των τριών ετών, ώστε να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Οι αγορές τώρα προεξοφλούν τουλάχιστον πέντε επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης το 2022. 

Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα υπονομεύσουν τις υψηλές αποτιμήσεις τους και θα αυξήσουν το λειτουργικό τους κόστος. 

Οι μετοχές των Netflix και Spotify ενισχύθηκαν περισσότερο από 13% και 11% αντίστοιχα, μετά τις αναβαθμίσεις τους από τη Citi.  

Η Tesla, η οποία υποχώρησε 11% τον Ιανουάριο, ενισχύθηκε περισσότερο από 10% τη Δευτέρα, αφότου η Credit Suisse αναβάθμισε τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Εκτός της τεχνολογίας, η Boeing ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του Dow με άνοδο 5%, από τη στιγμή που η αεροπορική εταιρεία εξασφάλισε συμφωνία με την Qatar Airways αξίας 34 δισ.δολαρίων. 

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, με εταιρείες-κολοσσούς όπως οι Alphabet, Amazon, Exxon Mobil, Ford, Meta Platforms, και Qualcomm μεταξύ άλλων, να ανακοινώνουν τις επόμενες ημέρες τα οικονομικά τους μεγέθη για το προηγούμενο τρίμηνο. 

Από τις 172 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 81% επιβεβαίωσε ή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το Bloomberg.