Skip to main content

Ομόλογα: Σε θετικό έδαφος η απόδοση του γερμανικού 10ετούς για πρώτη φορά από το 2019

Το τέλος της εποχής του φθηνού δανεισμού είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ακολουθούν και σήμερα την ανιούσα, καθώς εκτιμάται ότι το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει την περιοχή θα αναγκάσει και την ΕΚΤ, έστω και με πιο αργά βήματα από τη Fed, να ακολουθήσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Σε μία ένδειξη της ραγδαίας αλλαγής σκηνικού σε σχέση με πέρυσι, η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας επέστρεψε σήμερα, για πρώτη φορά από το 2019, σε θετικό έδαφος. Συγκεκριμένα έφτσαε στο 0,009% τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου η απόδοση του Bund ήταν στο -0,4%. 

Σε αυτό το περιβάλλον, στην πρώτη έξοδό της για το 2022 στις αγορές με την έκδοση 10ετους ομολόγου, η Ελλάδα αναμένεται να πληρώσει επιτόκιο υπερδιπλάσιο σε σχέση με αντίστοιχες περσινές εκδόσεις. 

Οι ισχυρότατες πιέσεις στα ομόλογα δεν είναι βεβαίως μόνο ευρωπαϊκό θέμα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου έχει σκαρφαλώσει στο 1,87%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. 

naftemporiki.gr