Skip to main content

Ισλανδία: Έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα

Η Ισλανδία θεωρείται ότι έχει το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο.

Με τα περιουσιακά στοιχεία να είναι περίπου διπλάσια από την οικονομία του νησιού του Βόρειου Ατλαντικού, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους διαχειριστές επενδύσεων να αγοράσουν περισσότερους τίτλους στο εξωτερικό.

Οι κανόνες περιορίζουν επί του παρόντος το μερίδιο των συμμετοχών στο εξωτερικό στα συνταξιοδοτικά στοιχεία στο 50%.

«Το σύστημα έχει γίνει τόσο μεγάλο», είπε ο υπουργός Οικονομικών Bjarni Benediktsson σε συνέντευξή του, περιγράφοντας τις συλλογικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις ύψους 49 δισ. δολα (6,4 τρισ. κορώνες). «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να περιορίσουμε όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά», πρόσθεσε.

Η χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό και είναι από καιρό ευάλωτη σε εναλλαγές στην οικονομία. Η αναταραχή που ακολούθησε τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008 ακρωτηρίασε τον μεγάλο τραπεζικό της τομέα, σχεδόν εξάλειψε το χρηματιστήριο και έφερε απώλειες για το συνταξιοδοτικό σύστημα περισσότερο από 20%. Με ορισμένα κεφάλαια να πλησιάζουν το ανώτατο όριο των ξένων συμμετοχών, οι εκκλήσεις για άντλησή τους αυξήθηκαν πρόσφατα.

Ακόμα κι έτσι, ο κυβερνήτης Asgeir Jonsson είπε ότι οποιαδήποτε αύξηση στις εξωτερικές επενδύσεις από τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να είναι σταδιακή και να συνάδει με τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία. Μια υπερβολικά δραστική αλλαγή κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την κορώνα, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πτώση στους ξένους επισκέπτες λόγω  της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα στην κορύφωση της πανδημίας πέρυσι σύναψε συμφωνία με τα συνταξιοδοτικά ταμεία για να σταματήσει τις ξένες επενδύσεις για έξι μήνες για να προστατεύσει τη συναλλαγματική ισοτιμία της κορώνας και να μειώσει τις διακυμάνσεις της.

Ενώ τα ξένα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών ταμείων αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της κρίσης καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν, οι καθαρές αγορές ξένου συναλλάγματος μειώθηκαν, δήλωσε η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα. Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια έχουν πλησιάσει τα εσωτερικά όρια για συμμετοχές στο εξωτερικό ως μερίδιο του συνόλου και αναγκάζοντας σε απόσυρση των νέων επενδύσεων στο εξωτερικό.

Με την εμφάνιση τέτοιων πιέσεων, η Ένωση Συνταξιοδοτικών Ταμείων της Ισλανδίας προτείνει την οριστική άρση του επενδυτικού ανώτατου ορίου ή ως εναλλακτική, τον καθορισμό ενός εύρους από 60% έως 65%. Ο Benediktsson προετοιμάζει μια αξιολόγηση για το θέμα και αναμένει από την κυβέρνηση να το επιλύσει εντός του πρώτου έτους της θητείας της, αν και γνωρίζει τους κινδύνους.

«Πρέπει να ακούμε όταν τα funds λένε ότι χρειάζονται περισσότερα περιθώρια για ξένες επενδύσεις», είπε. «Αλλά κάθε βήμα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν πρόκειται για αυτό», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr