Του Κώστα Ιωαννίδη
Η διάθεση των επενδυτών εμφανίζει μεταλλάξεις μέσα στη μέρα, σε συνεδριάσεις που οι όγκοι συναλλαγών είναι ασυνήθιστα υψηλοί και σήμερα τα futures των αγορών στην Ευρώπη δείχνουν προς άνοδο στο ξεκίνημα τουλάχιστον. Αντίθετα για τις αγορές της Νέας Υόρκης τα futures ειδοποιούν για καθοδική έναρξη μετά από άλμα ανόδου την Τετάρτη που ήταν ρεκόρ βίου για τον Dow και αφού την Πέμπτη η βουτιά των δεικτών πάνω από -2% κατέληξε σε άνοδο της τάξης του +1%.
Η νευρικότητα σε συνδυασμό με την αύξηση των όγκων στα ξένα χρηματιστήρια υπογραμμίζουν την ένταση που διακατέχει την ψυχολογία των επενδυτών για τους γνωστούς λόγους.Στην Αθήνα πάλι, με χαμηλό τζίρο, χωρίς σοβαρά πακέτα, η αναζήτηση κατώτερου μέρας ως το τελευταίο λεπτό της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της πρώτης συνόδου μετά τις αργίες.
Η δε πτώση πήρε τέτοιες διαστάσεις (-1,77%), επειδή ο τραπεζικός δείκτης έχασε πάνω από -5%, σε συμφωνία με την εικόνα των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσουμε ότι, αν ο ΓΔ οδηγηθεί κάτω από τις 593, τότε το πιθανότερο είναι να περάσει καιρό σε ζώνη τιμών μεταξύ 550 και 585 μονάδων.
Μπορεί τη διάθεση για ρευστοποιήσεις να γέννησαν οι εξελίξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, αλλά την πτώση του μέσου όρου στο ταμπλό γράφουν οι Τράπεζες και πρόσφατα οι πιέσεις απλώνονται παντού. Αντί μια περιόδου εορτών με διεκπερεωτικό χαρακτήρα για τις τιμές των μετοχών έχουμε μια επανάληψη στην αναζήτηση του κατώτερου για το έτος που τελειώνει με άλλη μια σύνοδο εκτός της σημερινής.
Το ΧΑ χθες κινήθηκε σε συντονισμό με τις αγορές του ευρώ που γρήγορα πέρασαν σε απώλειες και αυτό που σφράγισε τη μέρα ήταν ο χαμηλός τζίρος με τα μεγάλα πτωτικά αποτελέσματα σε επιμέρους τίτλους. Μπορεί δε να φάνηκε πως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν ακολούθησαν την άνοδο της Τετάρτης στις αγορές των ΗΠΑ. Αλλά ενώ οι αμερικάνικοι δείκτες για μεγάλο διάστημα έδειξαν την Πέμπτη πως θα υποχωρούσαν, τελικά επέστρεψαν οι αγοραστές και υπήρξε μετά από τεράστιο ημερήσιο άλμα ανοδική συνέχεια για δεύτερη μέρα. Ωστόσο, και οι τρεις κύριοι δείκτες των Η.Π.Α. παραμένουν σε πτώση το Δεκέμβριο περισσότερο από 9% μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν αυτό το μήνα. Οι πιέσεις προκλήθηκαν από παράγοντες που σχετιζόντουσαν με ανησυχίες σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη και την επιφυλακτικότητα προς τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve.
Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια όπως και χθες κινήθηκαν ανοδικά. Ενώ τα χρηματιστήρια παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης, η παρατεταμένη μεταβλητότητα της αγοράς βοήθησε να διατηρηθεί η ζήτηση για τα ασφαλή νομίσματα όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Στην Αθήνα χθες στο πρώτο τέταρτο είχαν κάνει πράξεις λιγότερες από 50 μετοχές και με τζίρο 1,6 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ έγραφε κέρδη της τάξης του +1%, μετά από αλυσίδα έξη πτωτικών συνεδριάσεων.
Μια μεταβλητότητα που υπογραμμίζει την επενδυτική επιφύλαξη σφράγισε τη σύνοδο της Πέμπτης. Στο πρώτο ημίωρο τα 20 από τα 25 blue chip είχαν θετική μεταβολή και τα μηνύματα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεικτά. Με τον DAX να υποφέρει από πιέσεις σχετικές πιθανά με την αυτοκινητοβιομηχανία τους. Ο δε CAC40 και ο IBEX35 της Μαδρίτης έδειχναν ανοδική δυναμική, λες και δεν υπολόγιζαν τα βάσανα της αγοράς της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου. Η εικόνα στο ημίωρο δεν μπορούσε να εγγυηθεί το πρόσημο στο κλείσιμο και όλα φαινόντουσαν ρευστά από το πλήθος των καθοδικών blue chip ως το ύψος των όγκων και της μεταβολής του τραπεζικού δείκτη. Αφού η ΑΛΦΑ πέρασε σε φάση φθοράς και αφθαρσίας από το πρώτο εικοσάλεπτο, με τις ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ την ίδια ώρα στην πεντάδα με τα υψηλότερα κέρδη. Το φινάλε ωστόσο έφερε απώλειες σε 20 blue chip και άνοδο έγραψαν μόνο τέσσερα.
Οδήγησαν την πτώση οι Τραπεζικές μετοχές, με απώλειες στο μέσο των συναλλαγών -2,9% και στο τέλος πάνω από -5%. Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε χθες: «Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν την εξαΰλωση των αποτιμήσεων τους, αυξάνοντας τους ψιθύρους, από διάφορες πηγές, ότι η ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσεων είναι επιτακτική και χρονικά κοντά. Η πίεση των πωλητών, το τελευταίο διάστημα, έχει μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, αλλά και σε μετοχές που βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, παρά τα σχετικά καλά οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου τους. Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων που αποτελεί, πλέον, την κοντινή αντίσταση, έχασε και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με θετικά πρόσημα, μετά από… ανατροπή την τελευταία μιάμιση ώρα της συνεδρίασης, έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, «σβήνοντας» με θεαματικό τρόπο τις ενδοσυνεδριακές τους απώλειες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε τελικώς κέρδη 1,1% ή 260 μονάδων, ενώ στα μέσα της συνεδρίασης πραγματοποιούσε «βουτιά» ακόμη και 611 μονάδων ή 2,7%.
Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,4% αν και υποχωρούσε περισσότερο από 3%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,9%. Με κέρδη 5,9% στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ο S&P 500 καταγράφει την καλύτερή του επίδοση εντός διημέρου από τον Αύγουστο του 2015.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανοδική αναστροφή για τη Wall Street από τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, αν και όπως επισημαίνει το οικονομικό πρακτορείο, αυτές οι έντονες διακυμάνσεις συνήθως δεν αποτελούν καλό οιωνό, καταδεικνύοντας πως υπάρχει αστάθεια στην αγορά.
Της συνεδρίασης της Πέμπτης, η οποία θύμισε μάλλον… τρενάκι του λούνα παρκ, είχε προηγηθεί η καλύτερη ημέρα της Wall Street από το 2009, με τον Dow Jones να πραγματοποιεί την Τετάρτη άλμα 1.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία και τους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έφεραν νευρικότητα στη Wall Street στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Πέμπτης, με τους αμερικανικούς δείκτες ωστόσο να αντιδρούν προς το τέλος της ημέρας.
ΕΥΡΩΠΗ
Βαριές απώλειες κατέγραψαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2018 είναι το χειρότερο έτος από το 2008, καθώς το μίγμα πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών αποδεικνύεται τοξικό. Οι καθαρές εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία της ηπείρου είναι κοντά στα 70 δισ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,5%, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει απώλειες 2,4% και τον γαλλικό CAC 40 να διολισθαίνει κατά 0,6%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,8% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,7%, ενώ ο Stoxx Europe 50 βυθίστηκε σε bear market, μετά την υποχώρησή του κατά 1,8%.
Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα κατέγραψε πτώση 1,77% διολισθαίνοντας στις 597,83 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε μόλις στα 24,68 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις ήταν ισχυρές για τις τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 5,4% και ενώ τους τελευταίους 12 μήνες έχει χάσει το ήμισυ περίπου της αξίας του.
ΧΑ
Διατήρηση πτωτικής ορμής, με το -1,77%, δυο συνεδρίες πριν το τέλος του 2018
Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες των Χριστουγέννων, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μετά τα πρώτα 75 λεπτά, πλαγιο-καθοδική πορεία, σε αρνητικό πεδίο αποκλειστικά, με ένα βραχύβιο ανοδικό διάστημα αντίδρασης στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Πάλι είχαμε εγγραφή ανώτερου στο πρώτο μέρος και κατώτερου λίγο πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έγινε γρήγορα σαφές δε (στις 10:44), πως μετά το υψηλό μέρας στις 614,82 από 613,68 μονάδες την Παρασκευή, με την πτώση που ακολούθησε, απόκτησε πορεία αναζήτησης χαμηλού και βρέθηκε στις 12:04 στο επίπεδο των 602,5. Μετά τις 12:35 όμως, εμφανίστηκε ξανά διάθεση για πιέσεις και η κίνηση του μέσου όρου έγινε πλάγια καθοδική που τον οδήγησε στο επίπεδο των 600 και αργότερα, συγκεκριμένα μετά τις 16:10 κύματα ρευστοποιήσεων τον έφεραν στο κατώτερο μέρας των 597,09 μονάδων στις 16:58. Στις δημοπρασίες όμως, από τις 598,32 που τον άφησαν στις 17:00 τον έκλεισαν 597,86 μονάδες.
Στις δημοπρασίες η ζήτηση κόντραρε ελαφρά με την προσφορά και δεν υπήρξε σημαντική πτώση και έτσι τον έκλεισαν στις 597,86 από 608,58 την προηγούμενη, ορίζοντας κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Έτσι, η αγορά απέτυχε στο να συνεχίσει ανοδικά στην εξέλιξη ως το τέλος της χρονιάς, ενώ επίσης απέτυχε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων. Επειδή εμφάνισε όγκους συναλλαγών πιο χαμηλούς από τα επίπεδα της Παρασκευής.
Τη σύνοδο σφράγισε μέτριο ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 0,079 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή σχετικά διακύμανση της απόδοσης τους (7 μονάδων). Τελικά, η απόδοση μειώθηκε 2 μονάδες βάσης, παραμένοντας στο 4,38%.
Ήταν σύνοδος με υπεροχή των πωλητών οι οποίοι δέχθηκαν τις τιμές που καθόρισαν οι αγοραστές. Το ελάχιστο στις 597,09 από 607,54 ήταν 4,40 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η επάνοδος στα χαμηλά έτους δικαιολογεί την επιλογή μας να διατηρήσουμε την ημερήσια αναφορά στην απόσταση του κατώτερου μέρας από το κατώτερο για το 2018. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, αφού οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα και νευρική καθοδική κίνηση στη συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 597,83 από 608,58 μονάδες που ήταν 0,74 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 17 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (17,74 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 6,14 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,619 από 46,214 δις ευρώ. Τέσσερα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν οι ΜΟΗ +2,22%, ΕΥΔΑΠ +1,04%, ΤΙΤΚ +0,93%, και ΦΡΛΚ +0,50%, ενώ 20 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,38% από +1,19%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -7,08% από +3,33% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο -5,05% από +1,84%, ΕΥΡΩΒ -3,31% από -3,88% και την ΠΕΙΡ στο -2,86% από +5,94%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -2,43% από +0,83%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 15) και ένα τη ΓΡΙΒ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,77% και έφθασε στις 597,83 από 608,58 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1569,83 από 1595,95 μονάδες με μεταβολή -1,64%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,575 από 57,705 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,079 από 0,157 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 23,160 από 53,927 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,441 από 2,745 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 34 των καθοδικών 62 από 43 και 26 από 26 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Η πτώση φέρνει δυσοίωνα στοιχήματα
Στη πρώτη σύνοδο της κυριαρχίας των σειρών Ιανουαρίου, οι θεσμικοί μετά τις 11:46 έδωσαν στον 25άρη κίνηση μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Η τιμή ανοίγματος στις 1603,85 μονάδες, αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,9 μονάδων. Το μέγιστο που ήταν οι 1614,55 μονάδες εμφανίστηκε στις 10:44. Στις 17:00 κατέληξε στις 1573,16, ενώ στις δημοπρασίες ορίστηκε το χαμηλό μέρας και κλείσιμο ταυτόχρονα στις 1569,83 μονάδες με μεταβολή -1,64%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 8,429 εκατ. ευρώ.
Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου, άλλαξαν χέρια 1283 συμβόλαια με ανώτερο τις 1629,00, κατώτερο τις 1562,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις 1562,25. Διακινήθηκαν επίσης 187 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τελευταίες πράξεις στις 1571,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 4521 από 4711 ενώ για την σειρά Φεβρουαρίου ήταν 112 από 161 ΣΜΕ.
Στα calls λήξης Ιανουαρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 131 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1650 μονάδες. Για την επόμενη σειρά (Φεβρουαρίου) διακινήθηκε 1 συμβόλαιο στις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη νέα κυρίαρχη σειρά, ο όγκος ήταν 36 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1650 μονάδες. Για την επόμενη διακινήθηκαν 10 όλα στις 1550 μονάδες.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφερε χθες σχετικά με τη γενική εικόνα: «Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς το 2019, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής αναταραχής, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό, υποβοηθούμενο και από την πρόσφατη διορθωτική κίνηση των Ξένων Αγορών. Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.
Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 593 και 580 μονάδες. Αντίστοιχα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες γραμμές αμύνης να εντοπίζονται στις 1565 και 1548 μονάδες.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά και Οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα, που αναφέρουμε επανειλημμένα στις αναλύσεις μας το τελευταίο διάστημα. Ως αποτέλεσμα το 10ετες Ελληνικό ομόλογο παραμένει άνω του 4,30% καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετή έκδοση».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς το 2019, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής και γεωπολιτικής αναταραχής, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό, υποβοηθούμενο και από την πρόσφατη διορθωτική κίνηση των Ξένων Αγορών. Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.
Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν την εξαΰλωση των αποτιμήσεων τους, αυξάνοντας τους ψιθύρους, από διάφορες πηγές, ότι η ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσεων είναι επιτακτική και χρονικά κοντά.
Η πίεση των πωλητών, το τελευταίο διάστημα, έχει μεταφερθεί και σε άλλους τίτλους της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με βαρύτητα στους δείκτες αναφοράς, αλλά και σε μετοχές που βρίσκονται κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, παρά τα σχετικά καλά οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου τους.
Έτσι ο Γενικός Δείκτης, μετά την απώλεια των 615 μονάδων που αποτελεί, πλέον, την κοντινή αντίσταση, έχασε και το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 593 και 580 μονάδες. Αντίστοιχα, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες γραμμές αμύνης να εντοπίζονται στις 1565 και 1548 μονάδες.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά και Οικονομία συνεχίζουν να ταλανίζονται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα, που αναφέρουμε επανειλημμένα στις αναλύσεις μας το τελευταίο διάστημα. Ως αποτέλεσμα το 10ετες Ελληνικό ομόλογο παραμένει άνω του 4,30% καθιστώντας απαγορευτική μια 10ετή έκδοση.
Πέρα των ενδογενών προβλημάτων της Ελληνικής Αγοράς, το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί εμφατικά και τα προβλήματα των Διεθνών Αγορών, αυξάνοντας κατακόρυφα την μεταβλητότητα των τιμών (volatility) και τον δείκτη φόβου. Η ρευστότητα πλέον είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα ανακυκλώνονται. Το τεράστιο Παγκόσμιο χρέος (Ιδιωτικό και Κρατικό) αρχίζει να δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα αποπληρωμής. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι σε Ξένο Νόμισμα (κυρίως $ & €). Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου και το 2019 θα είναι έτος ανακατατάξεων.
Η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη δεδομένων και των χρονιζόντων προβλημάτων της. Συνιστούμε αυξημένη επιφυλακή και επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια. Να θυμάστε ότι ο πανικός δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες, αρκεί να μπορείς να τις αναγνωρίσεις και να τις εκμεταλλευτείς.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας εμφάνισαν κέρδη σήμερα Παρασκευή μετά την κατάληξη σε άνοδο των δεικτών στη Wall Street που ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μεταβλητότητας διαπραγμάτευση, προσθέτοντας στα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης. Παρά ταύτα οι παρατεταμένες ανησυχίες των επενδυτών συνέβαλαν στην υποστήριξη των νομισμάτων με την φήμη ασφαλούς καταφυγίου όπως το γιεν.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,3%. Έχει πέσει σχεδόν 4% μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο.
Ο σύνθετος Δείκτης των μετοχών της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 0,35%. Οι μετοχές της Αυστραλίας ανέβηκαν +1,02% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,62%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας με αντίθετη τάση υποχώρησε 0,31%, χάνοντας την ανοδική του ορμή μετά από την αύξηση της τάξης του 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι μετοχές των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά αλλά πάλι στο τέλος ήρθε η επικράτηση της ανοδικής τάσης την Πέμπτη, με τον Dow να προσθέτει 1,14%, αφού υπέστη σημαντικές απώλειες για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης. Τα κέρδη έρχονται μια μέρα μετά από τη σύνοδο όπου οι δείκτες της Wall Street δημοσίευσαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες ποσοστιαίες αυξήσεις τους σε σχεδόν μια δεκαετία μετά από μια απότομη βουτιά στην αρχή της εβδομάδας.
Ωστόσο, και οι τρεις κύριοι δείκτες των Η.Π.Α. παραμένουν κάτω κατά περισσότερο από 9% το Δεκέμβριο μετά τις απώλειες που σημειώθηκαν αυτό το μήνα, από παράγοντες που σχετιζόντουσαν με ανησυχίες σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη και την επιφυλακτικότητα προς τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve.
Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στη στάση της Fed και στην εκτίμηση του κατά πόσο οι αγορές μετοχών μπορούν να διατηρήσουν την ανάκαμψή τους στην αρχή του νέου έτους.
«Εάν οι αξιωματούχοι της Fed, ιδιαίτερα ο πρόεδρος (Jerome) Powell και ο διοικητής Williams της Fed της Νέας Υόρκης, δείξουν επιφυλακτική στάση απέναντι σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, δεδομένης της πρόσφατης αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές, αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών των αμερικανικών μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου, αλλά και θα δυναμώσουν το δολάριο». Δήλωσε ο Masafumi Yamamoto, της Mizuho Securities στο Τόκιο. Ο Πρόεδρος της Fed Powell πρόκειται να μιλήσει στις 4 Ιανουαρίου.
Ενώ τα χρηματιστήρια παρουσίασαν σημάδια ανάκαμψης, η παρατεταμένη μεταβλητότητα της αγοράς βοήθησε να διατηρηθεί η ζήτηση για τα ασφαλή νομίσματα όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο.
Το δολάριο συνέχισε τις απώλειες και μειώθηκε κατά 0,2% στα 110,74 γιέν. Ήταν σε καλό δρόμο για να χάσει περισσότερο από 2% αυτό το μήνα.
Το ευρώ ήταν μια οριακά υψηλότερα στα 1,1447 δολάρια αφού κέρδισε 0,7% τη νύχτα. Το κοινό νόμισμα κατευθύνθηκε προς κέρδη 1% τον Δεκέμβριο.