Skip to main content

Ενισχύεται η λίρα Αγγλίας, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα καθώς δύο αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας άφησαν να εννοηθεί πως θα ακολουθηθεί μια πιο αυστηρή πολιτική το Σαββατοκύριακο, με αυτά τα σχόλια να επηρεάζουν τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου παρά τη δυναμική των τιμών της ενέργειας.

Η λίρα ενισχύθηκε 0,2% στα 1,3665 δολάρια αφού ο Michael Saunders, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι οι αγορές δεν έκαναν λάθος στοιχηματίζοντας σε υψηλότερα επιτόκια, με τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 4%.

«Δεν είμαι υπέρ της χρήσης κωδικών λέξεων ή της δήλωσης των προθέσεών μας πριν από τη συνάντηση με μεγάλη ακρίβεια, οι αποφάσεις λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή. Αλλά οι αγορές έχουν τιμολογήσει τους τελευταίους μήνες μια νωρίτερη αύξηση του επιτοκίου της Τράπεζας από ό, τι στο παρελθόν και νομίζω ότι αυτό είναι κατάλληλο », δήλωσε ο Saunders στην The Telegraph σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

«Ο Φεβρουάριος έχει πλήρη τιμή και για τον Δεκέμβριο, έχει μισή τιμή … Νομίζω ότι είναι σκόπιμο οι αγορές να έχουν κινηθεί σε τιμές πολύ πιο νωρίτερα, από ό,τι στο παρελθόν», είπε.

Επίσης το Σάββατο, ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε στην εφημερίδα Yorkshire Telegraph ότι ανησυχεί για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο. «Θα έχουμε μια πολύ λεπτή και απαιτητική δουλειά στα χέρια μας, οπότε πρέπει από μια άποψη να αποτρέψουμε να ενσωματωθεί μόνιμα γιατί αυτό θα ήταν προφανώς πολύ επιζήμιο», είπε.

Τα σχόλια έρχονται ενόψει ορισμένων βασικών οικονομικών ενημερώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα και περιλαμβάνουν στοιχεία για την απασχόληση την Τρίτη και τον Αύγουστο στοιχεία για την ανάπτυξη την Τετάρτη.

naftemporiki.gr