Skip to main content

Γ. Στουρνάρας: Οι καθυστερήσεις στο εμβόλιο κορυφαίος κίνδυνος για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης αποτελούν οι πιθανές καθυστερήσεις στη διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί για τις δοκιμές τριών πειραματικών εμβολίων έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία για τον έλεγχο της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Μιλώντας στο CNBC, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι καθυστερήσεις στη διανομή του εμβολίου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως είναι «ίσως οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, που για την ώρα δεν είναι κάτι προφανές».

«Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο, αν συμβούν, Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται με βάση την ενημέρωση που έχουμε», πρόσθεσε.

Η διανομή του εμβολίου στον παγκόσμιο πληθυσμό σε συνδυασμό με την διασφάλιση των ιδανικών συνθηκών μεταφοράς του αποτελούν μεγάλο στοίχημα και κλειδί για τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης.

Πριν από αυτό όμως το εμβόλιο πρέπει να αποδειχτεί ασφαλές παίρνοντας έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Σήμερα η Βρετανία έκανε την αρχή καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech για χρήση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) από την άλλη αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το ίδιο εμβόλιο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, πράγμα που καθιστά πρακτικά αδύνατο την έναρξη των εμβολιασμών πριν από το τέλος του χρόνου, σημειώνει το CNBC. Κάτι ανάλογο είχαν μεταδώσει χθες και οι Financial Times.

Σε ανάλυση της Goldman Sachs την προηγούμενη εβδομάδα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος επιχείρησε να εξετάσει πώς μπορούν τα εμβόλια να ενισχύσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην έκθεσή της η Goldman Sach προέβλεψε όμως και κάποιες αρνητικές εξελίξεις, την χαμηλότερη του αναμενόμενου ζήτηση για τα εμβόλια και τις περιπλοκές με τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι AstraZeneca και Johnson & Johnson. Αυτά τα σενάρια θέλουν την Ευρώπη να επηρεάζεται περισσότερο.

Τον Νοέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει: «αν και τα τελευταία νέα για ένα εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού και πιο αυστηρούς περιορισμούς έως ότου επιτευχθεί ευρεία ανοσία».

Κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την κατάσταση σε μια φάση που η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια από τις βαθύτερες κρίσεις στην ιστορία της.

naftemporiki.gr