Skip to main content

Η Fed αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στις θέσεις εργασίας και την αύξηση των τιμών

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην έκθεση απασχόλησης της Παρασκευής, καθώς οι δύο στόχοι τους – προώθηση της πλήρους απασχόλησης με παράλληλη διατήρηση του πληθωρισμού- αποδεικνύονται ολοένα και περισσότερο μια πράξη εξισορρόπησης.

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed και οι συνάδελφοί του αντλούν 120 δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές κάθε μήνα και διατηρούν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού φθηνό, βοηθώντας στην αύξηση της ζήτησης και ενθαρρύνοντας τους εργοδότες να επεκταθούν και να προσλάβουν προσωπικό.

Οι αξιωματούχοι έχουν ενοήσει ότι σύντομα θα αρχίσουν να επιβραδύνουν τις αγορές ομολόγων – κάτι που θα μπορούσαν να ανακοινώσουν τον Νοέμβριο με βάση τη σωρευτική πρόοδο στην αγορά εργασίας, ακόμη και αν η έκθεση θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο δεν αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Αλλά έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία με χαμηλά επιτόκια για όσο διάστημα χρειάζεται τη βοήθειά τους. Αποφασίζοντας πότε ήρθε η ώρα να αποσυρθεί αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να είναι μια πιο δύσκολη κρίση από ό,τι περίμεναν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Μετά από χρόνια στα οποία ο πληθωρισμός ανέβαινε πολύ αργά – αφήνοντας τη Fed να έχει το γεωγραφικό πλάτος για να μειώσει σταθερά το ποσοστό ανεργίας – έχει απογειωθεί το 2021. Η έντονη ζήτηση των καταναλωτών για ψυγεία και υπολογιστές έχει κατακλύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού την ίδια στιγμή που οι διακοπές λειτουργίας εργοστασίων λόγω κορωνοϊού καθυστέρησαν την παραγωγή ανταλλακτικών. Ο συνδυασμός έχει οδηγήσει σε ελλείψεις για είδη τόσο διαφορετικά όσο τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και πλυντήρια ρούχων, αυξάνοντας τις τιμές.

«Αυτή είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο στόχων μας», δήλωσε ο κ. Πάουελ κατά τη διάρκεια πρόσφατης δημόσιας εμφάνισής του. Πρόσθεσε αργότερα ότι «η διαχείριση αυτής της διαδικασίας τα επόμενα δύο χρόνια, νομίζω, είναι η υψηλότερη και πιο σημαντική προτεραιότητα και θα είναι πολύ προκλητική».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times