Skip to main content

Citi: Πώς θα επηρεάσουν οι γαλλικές εξελίξεις την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και τα οποία υπολογίζεται ότι στοιχίζουν περί τα 10 δισ. ευρώ είναι πιο «γενναιόδωρα» από ό,τι υπολόγιζαν οι αγορές και απειλούν να οδηγήσουν το έλλειμμα πάνω από το όριο του 3%. Αυτό επισημαίνει η Citigroup σε σημείωμά της στους επενδυτές και εξηγεί γιατί το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και οι αποφάσεις Μακρόν έχουν αντίκτυπο πέραν των γαλλικών συνόρων και ειδικότερα στην διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες. 

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi o Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να θέλει να στείλει το μήνυμα στην σιωπηρή πλειοψηφία της χώρας του ότι άκουσε τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους. Παράλληλα επιχειρεί να δείξει πόσο παράλογα θα είναι τα «κίτρινα γιλέκα» και τα συνδικάτα εάν επιμείνουν στις διαδηλώσεις και συνεχίσουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο εμπόριο και την οικονομία, παρά τις σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης.

Ένας κίνδυνος, όπως προειδοποιεί η Citi, είναι οι πιέσεις στον Μακρόν να ενταθούν. Κάτι τέτοιο θα έθετε σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και θα έπληττε ακόμη περισσότερο το όποιο πολιτικό κεφάλαιο έχει απομείνει στον Γάλλο πρόεδρο, εξηγεί. 

Ωστόσο οι εξελίξεις στη Γαλλία είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για την Ιταλία. Η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν παραμένουν σε απόσταση και η προθεσμία της 19ης Δεκεμβρίου για την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες το ιταλικό υπουργείο συμβούλιο δεν αποδέχεται μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 κάτω από το 2,4% του ΑΕΠ, την ώρα που η Κομισιόν απαιτεί έλλειμμα κάτω του 2%. Συγκεκριμένα η Ρώμη είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών της τάξης των 3 δισ. με 4 δισ. ευρώ, την ώρα που η Κομισιόν απαιτεί περικοπές 10 έως 16 δισ. ευρώ.  

Η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε όπως είναι φυσικό να επικαλεστεί το παράδειγμα της Γαλλίας για να αμβλυνθούν οι πιέσεις της Κομισιόν σε αυτή. Τα λαϊκιστικά κόμματα που την απαρτίζουν θα ανεβάσουν με αφορμή και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων τους τόνους στην ευρωσκεπτικιστική ρητορτική τους ενόψει των Ευρωκλογών του 2019 (ή και ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών στην Ιταλία).

Από την άλλη όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, καθώς οι γαλλικές υποχωρήσει μπορεί να προκαλέσουν ακόμη πιο σκληρή στάση από τις χώρες, που ζητούν αυστηρή πειθαρχία, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδί και η Σλοβακία, και έχουν επανειλημμένα επικρίνει τους «ασώτους» του Νότου. 

naftemporiki.gr