Skip to main content

Σε υψηλά 1,5 έτους το spread γαλλικών- γερμανικών ομολόγων: Τι ανησυχεί αγορές, Κομισιόν

Οι εξαγγελίες Μακρόν δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορέσουν να σβήσουν τις «φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό σκηνικό της Γαλλίας, κατευνάζοντας την οργή των πολιτών, αλλά φαίνεται να μην έπεισαν τις αγορές. Το spread στην απόδοση γαλλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε σε επίπεδα, που είχαν να καταγραφούν εδώ και ενάμιση χρόνο. 

Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου αυξάνεται σήμερα κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 0,74%, μετά την απόφαση του Μακρόν να αυξήσει τον βασικό μισθό κατά 100 ευρώ και να προσφέρει φοροελαφρύνσεις στους συνταξιούχους, με τους traders να σχολιάζουν ότι η αγορά φοβάται σοβαρές δημοσιονομικές πιέσεις. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ανεβαίνει έτσι στις 47,5 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017. 

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατα 8 έως 10 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει υψηλότερο έλλειμμα για το 2019. Γαλλικά μέσα επικαλούμενα αξιωματούχους μετέδωσαν ότι τα μέτρα θα αυξήσουν το έλλειμμα του 2019 στο 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή πάνω από το όριο του 3%, που καθορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. Ωστόσο ο υπολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει ενδεχόμενες αυξήσεις φόρων ή περιστολές άλλων δαπανών, που ενδεχομένως να ανακοινωθούν ως αντιστάθμισμα.

Οι εξελίξεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, η οποία πρόσφατα απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας που προέβλεπε έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ  για το 2019 από 1,8% φέτος. Βεβαίως η Ιταλία εμφανίζει πολύ υψηλότερο χρέος από τη Γαλλία, της οποίας ο επίσημος στόχος για το 2019 είναι επίσης έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Κομισιόν πιέζει τη Ρώμη να αναθεωρήσει το στόχο στο 1,95%, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τον μειώσει έως και το 2,4% του ΑΕΠ. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα επίσης άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 3,16%. 

Σταθερή εν πολλοίς η εικόνα για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώνεται στο 4,27% έναντι κλεισίματος στο 4,26% χθες. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters