Skip to main content

Talk of the market: Επενδυτικές προσδοκίες αλλά και ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών

Μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της συνόδου της 21-22 Οκτωβρίου. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το Eurogroup συζητώντας σχετικές προτάσεις Ελλάδας, Γαλλίας και Ισπανίας. Οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας αντίστοιχα, σε κοινή κοινή επιστολή τους στον Πρόεδρο του Eurogroup Paschal Donohoe, πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέδειξαν τον κίνδυνο υπονόμευσης της προσπάθειας ανάκαμψης από το κύμα αυξήσεων τιμών σε ενεργειακά και άλλα αγαθά.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικής & Βιομηχανικής Έρευνας (ΙΟΒΕ), το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από επτά συνεχόμενους μήνες βελτίωσης. Πάντως οι επιχειρηματικές προσδοκίες σημείωσαν αξιοσημείωτη βελτίωση στις κατασκευές και στο λιανεμπόριο.

Αύξηση επενδύσεων 23,4% προβλέπεται το 2022, στα 26 δισ. ευρώ από 21,1 δισ. ευρώ το 2021 και 18,4 δισ. ευρώ το 2019. Το ήμισυ αυτού του ποσού θα προέλθει από τον δημόσιο τομέα και το άλλο μισό από τον ιδιωτικό τομέα, με στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χωρίς σαφή κατεύθυνση άνοιξε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Χθες ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,09% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,10%, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά μόλις και μετά βίας τα 40 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη η κίνηση των τραπεζών, της ΔΕΗ και άλλων blue chips που ανέκαμψαν μετά τις πιέσεις την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσίευσε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τον Σεπτέμβριο του 2021, ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 66 εκατ. ευρώ (+51%), ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών στην αγορά παραγώγων διαμορφώθηκε σε 56,5 χιλ. Συμβόλαια (+15,5%). 

Η Cenergy Holdings SA απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (inter array) στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Σημειώνει ότι διερευνά συνεχώς πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και της τεχνογνωσίας της στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και την επένδυση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

Η Mytilineos ενισχύει τη θέση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) στην ιταλική ενεργειακή αγορά, διασφαλίζοντας μία 20ετή χρηματοπιστωτική σύμβαση επί διαφορών (CFD) με την ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65,17 ευρώ/MWh. Η σύμβαση αναφέρεται σε ένα φωτοβολταϊκό 52,8MW με την ονομασία Porto Torres, το οποίο βρίσκεται στη Βορειοδυτική Σαρδηνία, μια περιοχή που η Mytilineos κατατάσσει ως κόμβο για την ιταλική αγορά. Το Porto Torres έχει αναπτυχθεί πλήρως από τον Τομέα RSD και είναι έτοιμο για κατασκευή (Ready to Build). Επιπλέον, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που συμμετείχε στην 6η ιταλική δημοπρασία (Decreto FER) για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ Ομίλου Κοπελούζου Damco Energy Α.Ε. και General Electric για την προμήθεια και τη μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού για τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 MW. Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, είναι ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, η οποία θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους.

Επώνυμα προϊόντα, παραγωγές για τρίτους και πωλήσεις σαπωνόμαζας έδωσαν ώθηση στον κύκλο εργασιών της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 24% στο εννεάμηνο του 2021, για να διαμορφωθεί σε 38,2 εκατ. ευρώ. Θετική ήταν η συνεισφορά και από την ξενοδοχειακή αγορά, η οποία πάντως αντιστοιχεί μόλις στο 11% των συνολικών εσόδων. Η μερίδα του λέοντος, ήτοι 51% αφορά παραγωγές προϊόντων για τρίτους αλλά και τα επώνυμα προϊόντα, με 22% επί των εσόδων ενώ το 16% έρχεται από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση 55%. 

Ανθεκτικότητα στην πανδημία επέδειξαν τα μεγέθη της 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ, που εμφάνισε ενίσχυση μικτού κέρδους αλλά και μικτού περιθωρίου, διεύρυνση του περιθωρίου EBITDA και κερδών μετά φόρων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 27,975 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 18,1% σε σχέση με το 2019, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 3,681 εκατ. ευρώ με αύξηση 118% και το περιθώριο EBITDA ενισχύθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες περίπου σε 13,2% από 7,1% το 2019. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,256 εκατ. ευρώ έναντι 415 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Επίσης η εταιρεία υλοποίησε επένδυση 1,114 εκατ. ευρώ σε νέα συσκευαστική μηχανή.

naftemporiki.gr