Skip to main content

Βρετανία- Γερμανία: Ποια AUKUS; Το μεγάλο «αγκάθι» είναι η… Βόρεια Ιρλανδία

Ασχέτως με το ποιος θα κερδίσει τις γερμανικές εκλογές το Σαββατοκύριακο, αυτό που θα μπορούσε να «τορπιλίσει» τη σχέση της Βρετανίας με τη Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με… υποβρύχια. 

Το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, αποτελεί πραγματική απειλή για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου.

Η Βρετανία και το Brexit, δεν αναφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, καθώς προτεραιότητα είναι μια σταθερή Ευρωπαϊκή Ένωση προς το εθνικό συμφέρον. 

Ωστόσο, ενώ υπάρχει ευρεία επιθυμία για συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο σε διάφορους τομείς, οι εντάσεις σχετικά με τις συμφωνίες εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες απειλές για ενιαία αγορά στην ΕΕ, θεωρούνται εξαιρετικά προβληματικές σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Μετά το σοκ που προκάλεσε το Brexit στον γερμανικό πολιτικό κόσμο, οι προσπάθειες να οικοδομηθούν γέφυρες, επανήλθαν το καλοκαίρι, με την υπογραφή συμφωνίας εξωτερικής πολιτικής, η οποία θέτει κοινούς στόχους και προτεραιότητες σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της κλιματικής αλλαγής.

Προσπάθειες εξομάλυνσης 

Επίσης, η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Ντάουνινγκ Στριτ στις αρχές Ιουλίου,  στόχευε σε νέα ώθηση στις σχέσεις  Βρετανίας- Γερμανίας, με την καγκελάριο να ανακοινώνει την προθυμία της χώρας της να εργαστεί σε μια «φιλική συνθήκη ή συνεργασία» που θα αντικατοπτρίζει «το εύρος των σχέσεων σε μεγάλο φάσμα».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από κάθε χώρα θα συναντηθούν στο Βερολίνο σήμερα και αύριο για να θέσουν σοβαρά πια, τις βάσεις της πολιτικής και να ξεκινήσουν συζητήσεις για έναν μακρύ κατάλογο θεμάτων, που θα αναθερμάνουν τις σχέσεις μετά το Brexit. Για τους Γερμανούς, η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας-από τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης έως τα Δυτικά Βαλκάνια και τον Ινδο-Ειρηνικό- αποτελούν από τις κορυφαίες προτεραιότητες. 

«Κάθε Γερμανός καγκελάριος, ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία του, θα έλεγε ‘Ας διορθώσουμε αυτό το ζήτημα του Brexit και του εμπορίου και ας καταλήξουμε σε μια σταθερή και αξιόπιστη σχέση’, δηλώνει ο Κρίστιαν Όντενταλ, επικεφαλής οικονομολόγος στο κέντρο για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. 

«Το καλύτερο λοιπόν που μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Γερμανία, είναι να διορθώσει τη σύγκρουση με την ΕΕ για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», σημειώνει. 

Την ίδια ώρα, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ και οι Γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη νέα στρατιωτική συνεργασία AUKUS,  Γερμανοί διπλωμάτες συνιστούν ψυχραιμία.

Ο Γερμανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Αντρέας Μικαέλις, δηλώνει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 26 Σεπτεμβρίου «θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές στρατηγικές συζητήσεις», τόνισε ωστόσο, ότι η Γερμανία «στόχευε πάντα για τη συνοχή και την ενότητα της Δύσης, αλλά για να επιτευχτεί αυτή η ενότητα θα απαιτηθεί πολλή προσπάθεια».

Πώς επουλώνονται οι «πληγές» 

Στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, το Βερολίνο αναμένεται να πιέσει για συντονισμό σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, την παγκόσμια υγεία, τα ψηφιακά πρότυπα, τις προσπάθειες για τη διατήρηση μιας διεθνούς τάξης με κανόνες και την κινητικότητα των νέων. 

Είναι γεγονός ότι η Γερμανία εκφράζει τη απογοήτευσή της για την αποχώρηση της Βρετανίας από το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών και ακαδημαϊκών κινημάτων Erasmus+, και για την πιο σκληρή προσέγγισή της, σχετικά με την άτακτη φυγή των μεταναστών. 

Το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την πίεση της Βρετανίας για μεγαλύτερη απόκλιση από την ΕΕ, ειδικά στους τομείς της προστασίας δεδομένων και της κρατικής βοήθειας, όπου έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να παρεκκλίνει από τους κανόνες του μπλοκ. 

Ωστόσο, όταν πρόκειται για ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την πολιτική ασύλου, που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ΗΒ, το Βερολίνο είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Λονδίνο την ανάγκη συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τον Όντενταλ να εκφράζει τη άποψη ότι η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας, προσφέρει μια ευκαιρία για βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας.

Το Λονδίνο ενδιαφέρεται επίσης για την ενίσχυση του διμερούς σχέσης εμπορίου, πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι των εισαγωγών από την ΕΕ τον επόμενο χρόνο, επισημαίνει ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, καθώς η Βρετανία πρόκειται να χάσει τη θέση της ως ένας από τους 10 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας φέτος για πρώτη φορά από το 1950. 

Οι εξαγωγές βρετανικών τροφίμων και ποτών στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 49,4 % το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.

Το θέμα του εμπορίου, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Γκρεγκ Χάντς στο Ντίσελντορφ τον περασμένο μήνα, όμως, ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι δεν περιμένει ότι αυτές οι συνομιλίες θα αποδώσουν καρπούς σύντομα. 

Η Βρετανία «σνομπάρει» την ΕΕ

Αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τονίζουν ότι υπάρχει έλλειψη διεθνούς συνεννόησης, αφού η αποχώρηση των Βρετανών Συντηρητικών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το 2009, αλλά και το Brexit, έθεσαν τέλος στη συμμετοχή των βρετανών υπουργών στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Εντούτοις, πολλές κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική, θα επιθυμούσαν να καλέσουν τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σε επί τόπου (ad-hoc) συζητήσεις με τους ομολόγους του στην ΕΕ, σε περίπτωση που προκύψουν μεγάλες κρίσεις ή προκλήσεις. 

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που δεν θα συμβεί σύντομα, καθώς το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι προτιμά να συμμετάσχει μέσω συμμαχιών εκτός ΕΕ, όπως η G7, το ΝΑΤΟ και η τριμερής Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας. 

«Μερικές φορές η Γερμανία εκπλήσσεται δυσάρεστα από την ‘άστατη συμπεριφορά’ του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, που δείχνει περισσότερο πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αντί με την ΕΕ», επισημαίνει καθηγητής στο London School of Economics και αυτό αποτελεί τροχοπέδη, όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής της Γερμανίας.   

Μαρία  Βε

με πληροφορίες από Politico