Skip to main content

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δυναμική ανάκαμψη με την Ιταλία στο τιμόνι

Εικόνα δυναμικής ανάκαμψης έχουμε σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με την Ιταλία να έχει ρόλο πρωταγωνιστή. Οι πληροφορίες που θέλουν το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ να επανεξετάζει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019, που είχε πυροδοτήσει τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, γίνονται δεκτές με κάτι παραπάνω από ικανοποίηση στις αγορές. 

Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημειώνει άνοδο της τάξης του 3%, με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει το δρόμο. Ο τραπεζικός δείκτης με κέρδη 5,3% παρουσιάζει την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών είχαν δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των ανησυχιών για την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα. Προβάλλουν έτσι λοιπόν ως αγοραστικές ευκαιρίες. Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζουν οι Banco BPM και UBI Banca με άλμα 6%, ακολουθούν η Ιntesa Sanpaolo και Unicredit με άνοδο 5,4% και 5,2% και η Mediobanka στο +5%. 

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό ανά την ήπειρο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100, μετά και την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από τους 27, καταγράφει άνοδο 1,1%, αν και το εμπόδιο της βρετανικής Βουλής εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται περίπου 1,4% όσο και ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,2% και ο Euro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης ενισχύεται 1,4%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση για τις ευρωπαϊκές μετοχές από τις αρχές Νοεμβρίου. 

naftemporiki.gr