Skip to main content

Talk of the market: Αλλάζει ο καιρός …στις αγορές

Αρνητικό κλιμα σήμερα στις αγορές. Πάντως, παρά τις ανησυχίες εκτός και εντός των τοιχών, συνεχίζεται το μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, με την DBRS Morningstar να παίρνει σειρά αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα. Ειδικότερα, προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ από ΒΒ (low) με θετικό outlook. Σημειώνεται επίσης ότι με ΒΒ αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο και ο οίκος Fitch ενώ αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου η αξιολόγηση της Standard & Poor’s και στις 19 Νοεμβρίου η αξιολόγηση του οίκου Moody’s.

Κάτω από τις 900 μονάδες βρέθηκε με το “καλημέρα” ο Γενικός Δείκτης. Πάντως την τελευταία εβδομάδα έγραψε θετικό πρόσημο υποστηριζόμενος από το βελτιωμένο κλίμα στον κλάδο των τραπεζών και το επιλεκτικό ενδιαφέρον για μη χρηματοοικονομικές μετοχές. Συνολικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά 1,3% ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1,8%, με τη μέση αξία των συναλλαγών να ανέρχεται σε 68 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο τζίρο της Παρασκευής που διαμορφώθηκε σε 125 εκατ. ευρώ ενώ σημειώνεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα η αξία των συναλλαγών ανήλθε κατά μ.ο. σε 56 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε πληροφορίες που τη θέλουν να μελετά συνεργασία με την EVO. Όπως ανακοίνωσε, εξετάζει σε προκαταρκτικό στάδιο το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα αποδοχής πιστωτικών καρτών (acquiring) με την εταιρεία EVO Payments, χωρίς πάντως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας.

Η Aegean Airlines παραχωρεί σήμερα conference call για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στους αναλυτές. Ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα έσοδα 109 εκατ. ευρώ (+169% ετησίως) στο β’ τρίμηνο του 2021, EBITDA 3,9 εκατ. ευρώ (έναντι αρνητικού EBITDA 15,5 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο) και καθαρές ζημίες 34 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών ζημιών 73,4 εκατ. ευρώ). Οι ταμειακές ροές ήταν θετικές για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως λόγω της αύξησης των προπωλήσεων εισιτηρίων για το καλοκαίρι.

Η Chipita πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την διάσπαση της εταιρείας με τη σύσταση δύο νέων εταιρειών Chipita Foods και Chipita Global, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς από την Mondelez International.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι εννέα ενδιαφερόμενα σχήματα υπέβαλαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την εξαγορά τουλάχιστον του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ). Ο κατάλογος περιλαμβάνει: 1) Olete Limited, 2) Κοινοπραξία Gray Pier Heraklion Port, αποτελούμενη από τις εταιρείες Καράτζη και FHL Κυριακίδης Μάρμαρα, 3) Κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. – Μινωικές Γραμμές, 4) Κοινοπραξία Portek International Private Limited – GPH Cruise Port Finance LTD, 5) Κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Attica Group, 6) Κοινοπραξία ΓΕΚ Tέρνα – Aviareps Ελλάς, 7) Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ – Goldenstep Shipping Limited, 8) ΟΛΘ και 9) ΤΕΚΑΛ Α.Ε.. Σημειώνεται ότι στον ΟΛΗ έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος.

Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα α’ εξαμήνου την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

Η Trastor A.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε την πώληση ενός ορόφου γραφείων, συνολικής επιφανείας 781,67 τ.μ. το οποίο βρίσκεται σε κτίριο επί της Λεωφόρου Μεσογείων 109-111, στην Αθήνα, έναντι συνολικού τιμήματος 1,6 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2018 έναντι 965.000 ευρώ.

Η Autohellas προχωρά στην ακύρωση 230.236 ιδίων μετοχών. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαιρείται σε 48.624.764 μετοχές (από 48.855.000 μετοχές πριν από την ακύρωση), ονομαστικής αξίας 0,08 ευρώ η κάθε μία. Ως ημερομηνία ακύρωσης και διαγραφής των ιδίων μετοχών από το ΧΑ ορίστηκε στις 21/09/2021.

Η MIG προχωρά σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 187,9 εκατ. ευρώ μέσω αντίστοιχης μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,10 ευρώ για ισόποση διαγραφή ζημιών προηγούμενων ετών. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται πλέον σε 93,95 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 939.510.748 μετοχές και θα διαπραγματεύονται στο ΧΑ από 21/9 με ονομαστική αξία 0,10 ευρώ η κάθε μία.

Η Epsilon Net θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 12 Οκτωβρίου, με κύριο θέμα στην ατζέντα τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,075 ευρώ και με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού αριθμού μετοχών από 13,4 εκατ. σε 53,6 εκατ. κοινές ονομαστικές μετοχές (split) και με αντικατάσταση μίας (1) παλαιάς κοινής ονομαστικής μετοχής με τέσσερις (4) νέες.

naftemporiki.gr