Skip to main content

Διορθωτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, διορθώνοντας μετά από δύο ημέρες ανόδου, με τους επενδυτές να βρίσκουν ευκαιρίες για κατοχύρωση κερδών και επανατοποθέτηση με κριτήριο τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, στις 10:34, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,13% στις 6.620 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,35% στις 9.329 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με απώλειες 0,19% στις 4.235 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 0,25% στις 338,08 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Deutsche Post υποχωρεί κατά 1%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 677 εκατ. ευρώ, απογοητεύοντας τους αναλυτές που ανέμεναν να διαμορφωθούν υψηλότερα. Επίσης, από τις οικονομικές καταστάσεις διαφάνηκε ότι η εταιρεία αύξησε τις δαπάνες της για τη βελτίωση των τεχνολογικών της δομών.

Επίσης, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, μετά την ανακοίνωση ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν συνολικό πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολαρίων σε πέντε τράπεζες για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Ειδικότερα, πρόστιμο καλούνται να πληρώσουν οι Citigroup, HSBC, JP Morgan, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Απώλειες 1,9% καταγράφει και η ιταλική Enel, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της υποχώρησαν κατά 298 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 320,4 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η SBM Offshore κερδίζει 21%, μετά τη συμφωνία που είχε με τις ολλανδικές αρχές για την καταβολή προστίμου ύψους 240 εκατ. δολαρίων, ώστε να κλείσει δικαστική διαμάχη σχετικά με τις πρακτικές των αντιπροσώπων της σε Γουινέα, Ανγκόλα και Βραζιλία την περίοδο 2007-2011.