Skip to main content

Ακριβότερο το κρασί φέτος λόγω της μειωμένης σοδειάς

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών κινδυνεύει να συρρικνωθεί η παγκόσμια παραγωγή οίνου εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το Ελ Νίνιο, που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε αμπελώνες αρκετών χωρών, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική, αλλά και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ανοδικά τις τιμές και θα μπορούσε να φέρει αλλαγές στην αγορά.

Στην τελευταία έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου υπολογίζει ότι η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2016 θα κινηθεί κοντά στα 259 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 5% σε σχέση με το 2015, όταν είχε διαμορφωθεί στα 274,4 εκατ. εκατόλιτρα. «Η παραγωγή είναι από τις πιο φτωχές των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά η εικόνα διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα ως συνέπεια των κλιματικών συνθηκών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Τα πρωτεία στην παγκόσμια αγορά οίνου κρατούν σταθερά οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία στην κορυφή για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Η ιταλική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 2% σε σχέση με το 2015, από τα 50 στα 48,8 εκατ. εκατόλιτρα φέτος. Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο στη Ρώμη από την κύρια συνομοσπονδία Ιταλών αμπελοκαλλιεργητών, η Ιταλία είναι πλέον και ο πρώτος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο.

Δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Γαλλία, με την παραγωγή της, ωστόσο, να βαίνει προς πτώση 12% στα 41,9 εκατ. εκατόλιτρα. Ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα συναντάμε την Ισπανία, η οποία υπολογίζεται ότι θα δει τη φετινή παραγωγή να αυξάνεται ελαφρώς (1%) στα 37,8 εκατ. εκατόλιτρα.

Μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών οίνου της γηραιάς ηπείρου είναι και η Γερμανία, η οποία προβλέπεται να δει την παραγωγή της φέτος να μειώνεται 4%, στα 8,4 εκατ. εκατόλιτρα. Μεγάλο είναι το πλήγμα για την Πορτογαλία, που θα δει τη δική της να συρρικνώνεται 20% στα 5,6 εκατ. εκατόλιτρα. Θετικά είναι από την άλλη τα νέα για την ελληνική παραγωγή οίνου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2%, στα 2,6 εκατ. εκατόλιτρα. Την πλέον εντυπωσιακή επίδοση σε ευρωπαϊκό έδαφος παρουσιάζει η Ρουμανία, με προβλεπόμενο άλμα 37%, στα 4,8 εκατ. εκατόλιτρα, στη φετινή παραγωγή της.

Εκτός Ευρώπης, μεταξύ των κυριότερων παραγωγών, κόντρα στο αρνητικό ρεύμα, με πιο πλούσια σοδειά φέτος, κινούνται επίσης οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Η αμερικανική παραγωγή προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 2%, στα 22,5 από 22,1 εκατ. εκατόλιτρα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να κατακτούν την τέταρτη θέση παγκοσμίως. Εκείνη της Αυστραλίας εκτιμάται στα 12,5 εκατ. εκατό λίτρα – ποσότητα αυξημένη κατά 5%, η οποία και της χαρίζει την πέμπτη θέση. Έκτη μεγαλύτερη δύναμη στην παγκόσμια αγορά είναι η Κίνα, με την παραγωγή της να παραμένει πιθανότατα αμετάβλητη φέτος στα 11,5 εκατ. εκατόλιτρα.

Άκρως απογοητευτική είναι από την άλλη η εικόνα στη Νότια Αμερική. Στη Χιλή, που βρίσκεται στην έβδομη θέση, προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 21% στα 10,1 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ στην Αργεντινή αναμένεται να κάνει βουτιά 35% στα 8,8 εκατ. εκατόλιτρα από 13,4 εκατ. εκατόλιτρα το 2015.

Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η αγορά οίνου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος υποκλάδος της παγκόσμιας αγοράς αλκοολούχων ποτών. Η Research and Markets υπολογίζει ότι έως το 2020 η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού θα έχει σκαρφαλώσει σε πάνω από 300 εκατ. εκατόλιτρα.