Skip to main content

Το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου» ως διεθνές τοπόσημο για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Το μνημείο έχει ύψος 15 μέτρα και μήκος 18 και μπορεί να το δει κανείς από απόσταση 35 χιλιομέτρων

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου οργανώνει εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο Μ. Έβερτ, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 20:00, με θέμα: Το μνημείο «Ο Χορός του Ζαλόγγου» του Γιώργου Ζογγολόπουλου ως διεθνές τοπόσημο για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του βραβευμένου Μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βούκανου «Ζάλογγο, Χορός των Γυναικών – Συμφωνία Σιωπής» σε κείμενα και στίχους της Έφης Παναγοπούλου. Τραγουδούν Άντα Αθανασοπούλου – Μιχάλης Δημητρακάκος Αφήγηση Χρύσα Ρώμα. Μουσική Διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κ. Νίκος Θεοδωρίδης και ο Πρόεδρος των Απογόνων Σουλιωτών κ. Νίκος Κουτσονίκας.

Σχετικά με το μνημείο:

Το θρυλικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου κατασκευάστηκε από τον ίδιο και τον Τηνιακό μαρμαρογλύπτη Ελευθέριο Γυφτόπουλο από το 1954 έως το 1961. Βρίσκεται στο όρος Ζάλογγο σε υψόμετρο 750 μ. στο χείλος του ομώνυμου γκρεμού ύψους 80 μ.

Ο Καλλιτέχνης απέδωσε με έναν σπαρακτικό τρόπο την τιμή που αξίζει στις Σουλιώτισσες που προτίμησαν τον θάνατο από την σκλαβιά, κυνηγημένες και παγιδευμένες στην άκρη του γκρεμού, μπροστά στο φάσμα του βιασμού και της αιχμαλωσίας. Είναι η πρώτη πράξη αυτοδιάθεσης και ομαδικής γυναικείας απόφασης κατόπιν διαβούλευσης, ενάντια στην βία, που καταγράφεται ως γεγονός στην παγκόσμια ιστορία.

Μετά από αυτήν την επιτυχία, οι προσπάθειες του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου συνεχίζονται ούτως ώστε το μνημείο, λόγω της παγκόσμιας μοναδικότητας του,  να καθιερωθεί σαν  διεθνές τοπόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με το συμφωνικό έργο του Γιώργου Βούκανου που θα αποδώσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε τρόπον ώστε το μνημειώδες αυτό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου να κηρυχθεί διεθνές τοπόσημο και από την UNESCO.

Σχετικά με το μουσικό έργο:

Μια καινοτόμα μουσική προσέγγιση του εμβληματικού μνημείου «Ο Χορός του Ζαλόγγου» όπου ο Γιώργος Ζογγολόπουλος άνοιξε ένα παράθυρο δημιουργίας και έμπνευσης για τον συνθέτη, αλλά και την συγγραφέα Έφη Παναγοπούλου. Με αυτό το νέο έργο, οδηγούν τον ακροατή σε ένα ταξίδι μέσα από την Ιστορία αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας στην εξέλιξη της ανθρώπινης δημιουργίας και υπόστασης.

Αυτό το έργο αναδεικνύει τη σημασία της γυναίκας και του ρόλου της μέσα στους αιώνες, προβάλλοντας την ιστορία των γυναικών ως θυμάτων βίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υποστηρίζουμε ένα έργο που προωθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα των γυναικών, θυμάτων βίας σε καιρό ειρήνης και πολέμου.

Ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ!

Η εκδήλωση έχει την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την υποστήριξη της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ και το 3ο Πρόγραμμα.