Skip to main content

Το Πεκίνο βάζει τώρα στο στόχαστρο και τους αλγορίθμους

Σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση η Κίνα προωθεί ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο το μυστικό πίσω από την επιτυχία πολλών κινεζικών γιγάντων. 

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον τεχνολογικό κλάδο, του οποίου η οικονομική δύναμη και επιρροή είχε αρχίζει να τρομάζει όπως φαίνεται το Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Οι αλγόριθμοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς πολλές τεχνολογικές εταιρείες λειτουργούν παρακολουθώντας ουσιαστικά τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των χρηστών. Οι επενδυτές θέλουν να δουν τώρα σε ποιο βαθμό οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο εταιρειών όπως είναι η Alibaba και η Tencent.

Μεταξύ άλλων το νέο πλαίσιο προβλέπει τα ακόλουθα:  

  • Οι εταιρείες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να προωθήσουν οτιδήποτε αντιβαίνει στους νόμους της χώρας, όπως το να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. 
  • Οι υπηρεσίες αλγορίθμων που παρέχουν ειδησεογραφικές πληροφορίες θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια και δεν επιτρέπεται να προωθούν fake news. 
  • Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους χρήστες για «βασικές αρχές, στόχους και τον μηχανισμό λειτουργίας» των αλγορίθμων. 
  • Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα απαλλαγής από υπηρεσίες συστάσεων, που στηρίζονται σε αλγόριθμους.

naftemporiki.gr