Skip to main content

Το Ινστιτούτο Γκαίτε ρίχνει φως στη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα

Έκθεση αφίσας & Masterclass

Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα. Σήμερα, το έργο του Κάφκα, μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε μετά θάνατον, αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Iστορίες όπως η «Μεταμόρφωση» αποτελούν υποχρεωτικό ανάγνωσμα στα σχολεία και το επίθετο «καφκικό» έχει από καιρό ενσωματωθεί στη γλώσσα μας. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολοθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;

Το Goethe-Institut Athen φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του. Το 2024 θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, έτσι και στην Αθήνα. Μαζί με πολλούς εταίρους το Goethe-Institut Athen ρίχνει φως σε διάφορες πτυχές του προσώπου και του έργου του Φραντς Κάφκα. Μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του.

Έκθεση

KOMPLETT KAFKA

Μια βιογραφία σε κόμικς

Eγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, 19:30

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη Nicolas Mahler

Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας:  Δε– Πε: 8:30 – 21:30, Πα: 8:30 – 17:00, Σα: 8:30 – 13:00

Κυριακές και γιορτές κλειστά

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του καλλιτέχνη Nicolas Mahler

Τη βραδιά θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ KOMPLETT KAFKA 

Ο Φραντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Φελίτσε Μπάουερ για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγκάρδης).

Ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο βιβλίο KOMPLETT KAFKA. (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)
NICOLAS MAHLER

Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.

Εργαστήρι

MASTERCLASS ΜΕ ΤΟΝ NICOLAS MAHLER

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, 10:30 – 12:00

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Ο αυτοδίδακτος βραβευμένος κομίστας και εικονογράφος Nicolas Mahler θα παρουσιάσει τη σταδιοδρομία του και θα μιλήσει για τη θέση των κόμικς στην αγορά βιβλίου, τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας λογοτεχνικών κειμένων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα, αλλά και για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το masterclass απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε να δηλώσετε

συμμετοχή μέχρι τις 20/03/2024 μέσω e-mail στην ηλεκτρονική

διεύθυνση: [email protected]

Γλώσσα: Αγγλικά

H συμμετοχή είναι δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/hellas/kafka

Είσοδος ελεύθερη