Skip to main content

Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε έναντι σχεδόν 140 εκατ. δολαρίων

Το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Ισπανού ζωγράφου

Πίνακας του Πικάσο με τίτλο «Femme a la montre» (Γυναίκα με ρολόι), που είχε φιλοτεχνήσει τον Αύγουστο του 1932, πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη έναντι 139,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του εμβληματικού Ισπανού καλλιτέχνη.

Ο πίνακας – ελαιογραφία (διαστάσεις 130 x 97 εκατοστά) έχει θέμα μια από τις μούσες κι ερωμένες του Πικάσο, τη Γαλλίδα ζωγράφο Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ. Η αξία του πίνακα εκτιμήθηκε πως ξεπερνούσε τα 120 εκατ. δολάρια, όπως σημείωσε ο Sotheby’s.

Ανήκε στη βαθύπλουτη νεοϋορκέζα συλλέκτρια Έμιλι Φίσερ Λαντάου, η οποία απεβίωσε φέτος, σε ηλικία 102 ετών. Η συλλογή έργων τέχνης που είχε στην κατοχή της συμπεριλαμβάνει έργα υπογεγραμμένα κι από άλλα ιερά τέρατα (Τζονς, Κούνινγκ, Ρόθκο, Γουόρχολ κ.α) και εκποιήθηκε σε δημοπρασία που μοιράστηκε σε δυο χωριστές ειδικές βραδιές, στην έδρα του Σόθμπις στη Νέα Υόρκη.

Το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για πίνακα του Πάμπλο Πικάσο αλλά για πίνακα ζωγραφικής γενικά, ήταν τα 179,4 εκατ. δολάρια που δόθηκαν για τον πίνακα «Les femmes d’Alger – Version O» (Γυναίκες του Αλγερίου – εκδοχή Ο), τον οποίο είχε φιλοτεχνήσει το 1955.

Ωστόσο, η ελαιογραφία «Salvator Mundi», έργο που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, κατέρριψε το ρεκόρ καθώς συγκέντρωσε το ποσό των 450 εκατ. δολαρίων, που καταβλήθηκε το 2017.