Skip to main content

Κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών κατά του Προεδρικού Διατάγματος για τους τίτλους σπουδών τους

Οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν «υποβάθμιση των σπουδών» τους – Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κατήλθε σήμερα σε στάση εργασίας απ΄ όλες τις δραστηριότητες: πρόβες, παραστάσεις, μαθήματα, γυρίσματα, στούντιο και εργαστήρια, και διαδήλωσε κατά του διατάγματος.

Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν τα καλλιτεχνικά σωματεία και οι σπουδαστές των Καλλιτεχνικών Σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κατήλθε σήμερα σε στάση εργασίας απ΄ όλες τις δραστηριότητες: πρόβες, παραστάσεις, μαθήματα, γυρίσματα, στούντιο και εργαστήρια, και διαδήλωσε κατά του Διατάγματος που ακυρώνει τα πτυχία τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις – Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές είχαν «ραντεβού» στις 11.30 το πρωί στο  Πεδίον του Άρεως και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία προς του υπουργείο Παιδείας. Στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι.

Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Οι καλλιτέχνες όλης της χώρας, όλων των ειδικοτήτων θεάτρου, κινηματογράφου, χορού, μουσικής, ζητάμε εδώ και τώρα να αποσυρθούν από το προεδρικό διάταγμα οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα μας, στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

«Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την περαιτέρω περιθωριοποίηση του κλάδου μας, συνθήκες που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, υπερασπιζόμαστε το κύρος της καλλιτεχνικής μας εκπαίδευσης και τα εργασιακά μας δικαιώματα» συμπληρώθηκε, ενώ οι καλλιτέχνες ζήτησαν από την πορεία να αναγνωρίσει «ότι είμαστε επαγγελματίες απόφοιτοι πολυετών απαιτητικών και εξειδικευμένων σπουδών και όχι  αμφισβητούμενων Κολεγίων ή Φροντιστηριακών ιδρυμάτων».

«Ο καλλιτεχνικός κόσμος όλης της χώρας ζητάει την έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση της αξίας της καλλιτεχνικής του παιδείας και των επαγγελματικών κεκτημένων του, στον βαθμό που τους αξίζει».

Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Π. Σκουρολιάκος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, απαξιώνει τον Πολιτισμό…»

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής. αν. Τομεάρχης Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος για τη σημερινή διαμαρτυρία καλλιτεχνών, εργαζομένων στον Πολιτισμό δήλωσε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, απαξιώνει τον Πολιτισμό, κυρίως όμως απαξιώνει τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.

Αποκορύφωμα της πολιτικής της, το τελευταίο της “χτύπημα”; Η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος που εξισώνει τους Τίτλους Σπουδών των μαθητών που κάνουν καλλιτεχνικές σπουδές με αυτούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη σημερινή διαμαρτυρία ξεχωρίζουν οι μαθητές μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων. Με φρεσκάδα, ζωντάνια και ευρηματικότητα στα συνθήματα διαδήλωσαν την απάιτησή τους να τους σεβαστεί η Πολιτεία.

Με δήλωσή μου στις 23-12-2022 καλούσα την κυβέρνηση να αποσύρει το ΠΔ και να αρχίσει διάλογο που θα οδηγήσει σε διαβάθμιση τις καλλιτεχνικές σπουδές και με άρθρο μου στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής με θέμα: Καλλιτεχνική εκπαίδευση για πέταμα, παρουσίασα τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σοβαρό αυτό ζήτημα.»