Skip to main content

Ασγκάρ Φαραντί: Ο Οσκαρικός σκηνοθέτης κατηγορείται για λογοκλοπή

Αντιμέτωπος με κατηγορίες λογοκλοπής για την ταινία «Ένας Ήρωας» είναι ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί.

Μια πρώην μαθήτρια του Ιρανού σκηνοθέτη, ο οποίος έχει κερδίσει δύο Όσκαρ, κατέθεσε μήνυση εναντίον του, κατηγορώντας τον για λογοκλοπή της δουλειάς της για την τελευταία του ταινία με τίτλο «Ένας Ήρωας», η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών, του δεύτερου σημαντικότερου βραβείου μετά τον Χρυσό Φοίνικα.

Η Αζαντέχ Μασιζαντέχ, η οποία σπούδασε κινηματογράφο υπό τη διεύθυνση του Φαραντί, δηλώνει ότι η ταινία βασίζεται στο ντοκιμαντέρ της «All Winners All Losers».

Η ταινία «Ένας Ήρωας», που επιλέχθηκε φέτος για να εκπροσωπήσει το Ιράν στα Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία ενός κρατούμενου που γίνεται διάσημος αφού βρήκε ένα πορτοφόλι με χρυσά νομίσματα και το έδωσε στον ιδιοκτήτη του αντί να το κρατήσει για τον εαυτό του, παρά τη μεγάλη του φτώχεια.

«Τρεις καταγγελίες έχουν κατατεθεί κατά της ταινίας», έγραψε τη Δευτέρα στο Instagram η δικηγόρος του σκηνοθέτη, η Κάβεχ Ραντ. Δύο προέρχονται από την Μασιζαντέχ και μια άλλη από τον κρατούμενο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτήν την ταινία μεγάλου μήκους, ο οποίος κατηγορεί τον σκηνοθέτη για δυσφήμιση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δύο από τις καταγγελίες απορρίφθηκαν, αλλά μία από αυτές, η οποία αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα της Μασιζαντέχ διατηρήθηκε σε μια πρώτη απόφαση, όπως ανέφερε η Ραντ. Ο Γάλλος παραγωγός της ταινίας, ο Αλεξάντρ Μαλέ-Γκι, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος πως το δικαστήριο θα απορρίψει την καταγγελία της κυρίας Μασιζαντέχ».