Skip to main content

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της το απόγευμα της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου για το έργο της  Ακαδημίας  κατά  το  έτος  2018.  Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Κουνάδης παρουσίασε το έργο των Κέντρων και  των Γραφείων Ερευνών κατά  το  τρέχον  έτος.

Τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χρήστο Σαρτζετάκη, βράβευσε φέτος η Ακαδημία Αθηνών. Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης. Χρυσό Μετάλλιο δόθηκε στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και Αργυρό στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Επίσης, χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκε στον κ. Αλέκο Φλωράκη για το σύνολο του έργου του.

Τα βραβεία της Ακαδημίας φέτος δεν περιέλαβαν απονομές των Ιδρυμάτων Χάρη και Ουράνη, καθώς δεν έγιναν οι σχετικές συνεδριάσεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΙΜΩΜΕΝΩΝ

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Χρυσό Μετάλλιο στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (1918), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από της ιδρύσεώς της, για το σύνολο του σπουδαίου επιστημονικού της έργου που έχει συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο της Μαθηματικής παιδείας στη χώρα μας. 

Αργυρό Μετάλλιο στην Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ (1910) για την υπερεκατονταετή εξέχουσα συμβολή της στην καταγραφή της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας, καθώς και για την υποδειγματική συγκέντρωση, ταξινόμηση και τήρηση πολύτιμου αρχειακού υλικού.

Έπαινος στην κα Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα για την μακρά και σημαντική προσφορά της από την θέση της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO (2004) σε θέματα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Αργυρό Μετάλλιο στο «Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ΠΙΟΠ» (2003) για την εξέχουσα πολιτιστική δράση  που αναπτύσσει μέσω του Δικτύου Θεματικών Μουσείων (Μουσείο Μετάξης-Σουφλί, Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού -Σπάρτη, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Βὀλου, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων) στην ελληνική περιφέρεια και συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά, με τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον και την τεχνολογία.

Χαλκό Μετάλλιο στον κ. Αλέκο Φλωράκη για το σύνολο του εξαίρετου συγγραφικού του έργου, λαογραφικού και εθνογραφικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ανδρέα Ανδρεάδη, για φιλολογική ή κριτική μελέτη με θέμα από τη ζωή και το έργο Έλληνα λογοτέχνη, στον κ.  Γεώργιο Κεχαγιόγλου για την φιλολογική επιμέλεια του τόμου με τίτλο «Μαρκαντώνης Δεγκρές/ Δαρκές», Συντυχιά (α)πάνω στα προσκυνήματα του Ιεροσολυμάτου (Προσκυνητάρι(ον) των Ιεροσολύμων). Αντικριστή/συν-οπτική έκδοση του Κειμένου με Εισαγωγή, Σχόλια, Λεξιλόγιο και Επίμετρο, Λευκωσία, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´, 2017).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον εκδότη κ. Γιώργο Δαρδανό (Εκδόσεις Γ. & Κ. Δαρδανού, Gutenberg και Τυπωθήτω) για το σύνολο της υπερπεντηκονταετούς αδιάλειπτης προσφοράς του στα γράμματα και τις επιστήμες μέσω των καλαίσθητων εκδόσεων των εκδοτικών του οίκων που αποτελούν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας (1895) για την υπερεκατονταετή πλούσια μορφωτική και καλλιτεχνική της δράση που επιτελεί με συνέπεια από την πρωτεύουσα της Ρούμελης.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον συγγραφέα κ. Γεώργιο Κ. Παπάζογλου και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας για την εξαιρετική έκδοση με τίτλο: «Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης. Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917 -2017)» (Ιερά Μητρόπολις Δράμας, 2017).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον σκηνοθέτη κ. Τάσο Ψαρρά για την επί 20 και πλέον έτη σκηνοθεσία και παραγωγή για την ΕΡΤ της αξιόλογης σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς», που παρουσιάζει σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς και την σχέση με την εποχή τους.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Σωματείο «Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» (1991) για την προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Αργυρό Μετάλλιο στον κ. Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάνα για το πολύτιμο εθνικό, συγγραφικό και ιστορικό του έργο, το οποίο, μεταξύ άλλων, συνίσταται στην άοκνο προσπάθεια αναδείξεως του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου και στην επί τη βάσει πρωτογενών πηγών αποτύπωση του Μακεδονικού Αγώνα.

Αργυρό Μετάλλιο στον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φίλιππο Δωρή για το σύνολο του επιστημονικού του έργου και τη διάκρισή του ως Πανεπιστημιακού Δασκάλου, αναδείξαντος πλειάδα νέων Ελλήνων Νομικών. 

Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας που προήγαγε την κοινωνική πρόνοια, στον Σύνδεσμο Προστασίας Παιδιών και ΑμΕΑ για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε άτομα με νοητική υστέρηση στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας καθώς και σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, όπου παρέχονται περίθαλψη, επαγγελματική κατάρτιση και ψυχοκοινωνική στήριξη με σκοπό την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των ατόμων της ευαίσθητης αυτής ομάδας. 

Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην κα Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, δασκάλα του δημοτικού σχολείου του ακριτικού νησιού Αρκιοί στη Δωδεκάνησο, το οποίο αριθμεί έναν και μόνο μαθητή, για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντά της.

Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε πρόσωπο κατά προτίμηση καταγόμενο από τον νομό Ηλείας, διακριθέν για το υψηλό ήθος ή για εξαίρετη πράξη, στον κ. Νίκο Θεοδωρακόπουλο, οδηγό ταξί του Πύργου Ηλείας, ο οποίος διέσωσε από πνιγμό στο λιμάνι του Κατακόλου γυναίκα ΑμΕΑ, επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου που είχε προσδέσει στον εν λόγω λιμένα.

Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση – σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, στον Σύλλογο Εθελοντών Κοινωνικής και Συναισθηματικής Στήριξης Ανθρώπων με Καρκίνο και των Οικογενειών τους «Αγάπης Πνοή» για την προσφορά του στους ασθενείς και τους συνοδούς τους σε Κοινωνικούς Ξενώνες Φιλοξενίας που παρέχουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, την ψυχοκοινωνική στήριξη και τις εν γένει εθελοντικές δράσεις καθημερινής βοήθειας προς αυτούς. 

Βραβείο της Ακαδημίας,  άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη» (1957) για την ηθική και υλική ενίσχυση του Μουσείου, αλλά και για τη συνολική προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό μέσω ενισχύσεων και σε τρίτους φορείς.

Βραβείο της Ακαδημίας,  άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) για την τεσσαρακονταετή εξαίρετη προσφορά του στην κοινωνία μέσω της έρευνας, μελέτης, προάσπισης, προστασίας, προαγωγής και διάδοσης των διεθνώς αναγνωρισμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για όλους χωρίς διακρίσεις.

naftemporiki.gr