Skip to main content

Μαγευτικός «Καρυοθραύστης» από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας

Η ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων με τα δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, ο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Βατσεσλάβ Γκορντέεφ, χορευτή παγκοσμίου φήμης που, για πολλά χρόνια, υπήρξε αστέρι των Μπαλέτων Μπολσόι, τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας είναι από τις πιο δυναμικές σχολές του κλασικού μπαλέτου στη Μόσχα. Συνεχίζουν την παράδοση της μεγάλης ρωσικής σχολής και  κερδίζουν αναγνώριση, αναβιώνοντας παραστάσεις που αντέχουν στον χρόνο, χαρίζοντας συγκίνηση και έμπνευση.

Πάντα συναρπαστικός και συγκινητικός

Ο «Καρυοθραύστης» μάς ταξιδεύει στη χώρα του φανταστικού, στις μνήμες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι πιθανά και δυνατά, μέσα από τη μαγευτική μουσική του  Τσαϊκόφσκι και το λιμπρέτο που βασίστηκε στο παραμύθι «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν, που διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Η μεγαλοφυής μουσική, που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο συνθέτης   δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι), το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων. Μετά από 124 χρόνια ζωής, ο «Καρυοθραύστης» διατηρεί ανέγγιχτα από τον χρόνο όλα εκείνα τα στοιχεία, που κάνουν τα παιδικά όνειρα να φαίνονται πραγματοποιήσιμα.

Μετά την πρώτη ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο «Καρυοθραύστης» γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες, καθώς κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Χορογραφήθηκε και από τους δύο κορυφαίους χορευτές του 20ού αιώνα, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater.

Όμως, το όνειρο δεν κρατάει πολύ

Η παραμυθένια αυτή ιστορία ξετυλίγεται την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια γερμανική πόλη, σε μια μεγάλη γιορτή, όπου η μικρή Κλάρα περιμένει το δώρο από τον νονό της. Ανοίγοντάς το βλέπει με έκπληξη ένα στρατιωτάκι, που χρησιμεύει ως καρυοθραύστης. Όταν όλοι οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο σαλόνι, για να κοιμίσει το στρατιωτάκι της. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμιέται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο, όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν και δίνουν μάχη με τους τεράστιους ποντικούς, που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Σε αυτήν τη μάχη, ο Καρυοθραύστης αναδεικνύεται νικητής και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Η Κλάρα και ο πρίγκιπας – καρυοθραύστης κάνουν ένα μαγικό ταξίδι, πρώτα στη χώρα της Βασίλισσας του Χιονιού και έπειτα στη χώρα των Ζαχαρωτών και της Ζαχαρένιας Νεράιδας. Όμως, το όνειρο δεν κρατάει πολύ. Καθώς ξημερώνουν τα Χριστούγεννα, η μικρή Κλάρα ξυπνάει και ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός πρίγκιπας των ονείρων της έχει μεταμορφωθεί ξανά στον καρυοθραύστη, που της χάρισε ο νονός της.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με το διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, Α΄ ζώνη: 45 ευρώ, Β΄ ζώνη: 40 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 30 ευρώ, φοιτητικό – παιδικό: 20 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr