Skip to main content

Προσφορές εξευμενισμού της Πατσανάμα

Ψηλά στην οροσειρά των Άνδεων στη Βολιβία, αυτόχθονες συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα για μια τελετουργική τελετή προς τιμήν της Πατσαμάμα, της θεάς της Γης και της γονιμότητας, με φωτιές και προσφορές.

Την Ημέρα της Μητέρας Γης, οι οπαδοί πηγαίνουν σε μεγάλα υψόμετρα για να κάψουν στοίβες ξύλων με ζωικό λίπος, χρωματιστό χαρτί και γλυκά για να ευχαριστήσουν την Πατσαμάμα.

Στη φετινή γιορτή, το χιόνι κάλυψε το έδαφος κοντά στη Λα Παζ και οι άνθρωποι φορούσαν ζεστά πανωφόρια αλλά και μάσκες εξαιτίας του Covid-19.

Η παράδοση αιώνων, η οποία εκτείνεται από τη βόρεια Αργεντινή και τη Χιλή μέχρι το Περού και τη Βολιβία, γιορτάζεται με προσφορές που μπορούν να περιλαμβάνουν έμβρυα προβάτων, αποξηραμένα λάμα, φαρμακευτικά φυτά, αυγά, μέταλλα και ακόμη και ζωντανά ζώα που θυσιάζονται για την εύνοια της θεάς.

Ο Αύγουστος έχει επιλεγεί ως μήνας προσφοράς γιατί σύμφωνα με τις κοινότητες των αυτόχθονων τότε είναι που η Μητέρα Γη «ανοίγει το στόμα της» με την ελπίδα να λατρευτεί με προσφορές.

Η Πατσαμάμα είναι η ανώτερη θεότητα των λαών Aymara και Quechua, η προστάτιδα θεά του υλικού κόσμου, και οι πιστοί κάνουν τις προσφορές τους επειδή πιστεύουν ότι η Μητέρα Γη έχει εξαντληθεί μετά από ένα ολόκληρο έτος προσφορά στην ανθρωπότητα.

Όμως και σε άλλες περιστάσεις συνηθίζονται οι προσφορές στην Πατσαμάμα. Έτσι χθες, 2 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, μαζί με τον αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκεγιουάνκα και έναν ιερέα Aymara, συμμετείχαν στην παράδοση προσφοράς στην Πατσαμάμα κατά τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Νομοθετικής Συνέλευσης στη Λα Παζ της Βολιβίας.

Εντός του κτηρίου, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται το 2015 σε έκταση 44.000 τετραγωνικών μέτρων, έπαιζαν μουσική και οι Ινδιάνοι Aymara.

Το κτήριο έχει 25 ορόφους, πέντε από τους οποίους είναι υπόγειοι, η υποδομή είναι αντισεισμική και σε διαφορετικά περιβάλλοντα υπάρχουν σύμβολα των διαφορετικών αυτόχθονων λαών. 

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters, EPA