Skip to main content

Στη Μποτσουάνα φέρεται ότι βρέθηκε το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο

Ένα διαμάντι που πιστεύεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ παρουσιάστηκε στη Μποτσουάνα.
Η πέτρα – 1.098 καρατίων – παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Μογκουέτσι Μασίσι, δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψή της από την εταιρεία διαμαντιών, Debswana.

Το τεράστιο στολίδι είναι λίγο πιο ελαφρύ από το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο που βρέθηκε επίσης στη Μποτσουάνα το 2015. Η Μποτσουάνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στην Αφρική.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο διαμάντι στην πάνω από 50 χρόνια λειτουργία της Debswana», δήλωσε η Λινέτ Αρμστρονγκ, αναπληρώτρια CEO της Debswana Diamond Company. «Από την προκαταρκτική μας ανάλυση θα μπορούσε να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πέτρα σε επίπεδο πολύτιμων λίθων στον κόσμο».

Η Debswana είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της κυβέρνησης και του παγκόσμιου γίγαντα διαμαντιών De Beers και έως και το 80% των εσόδων από τις πωλήσεις πηγαίνει σε κρατικά ταμεία μέσω μερισμάτων, δικαιωμάτων και φόρων.

Μια εκτίμηση του δυνητικού κόστους της πέτρας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το 2017, το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, τοLesedi La Rona, πωλήθηκε για 53 εκατομμύρια δολάρια.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ ήταν το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Στο μεταξύ, σε μία άλλη περιοχή της Νότιας Αφρικής στο χωριό KwaHlathi έξω από το Ladysmith, στην επαρχία KwaZulu-Natal οι κάτοικοι έχουν επιδοθεί σε κυνήγι θησαυρού. Σύγχρονοι «χρυσοθήρες» συρρέουν στην περιοχή και σκάβουν παντού αναζητώντας πολύτιμους λίθους μετά από φωτογραφίες και βίντεο στα social media που δείχνουν ανθρώπους να γιορτάζουν αφού πιστεύουν ότι οι πέτρες που βρήκαν είναι διαμάντια.

naftemporikigr με πληροφορίες BBC, Reuters