Skip to main content

Το Αυτοκρατορικό Στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται τώρα στην πολιτεία στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για το «ύστατο χαίρε».

Πάνω από το φέρετρο βρίσκεται το Αυτοκρατορικό Στέμμα, ίσως το πιο οικείο αναγνωρίσιμο αντικείμενο στα «κοσμήματα» που ανήκουν στο Στέμμα- μια ανεκτίμητη συλλογή από δεκάδες χιλιάδες πολύτιμους λίθους που συλλέχθηκαν ανά τους αιώνες από Βρετανούς βασιλιάδες και βασίλισσες.

Το στέμμα αστράφτει με σχεδόν 3.000 πέτρες – συμπεριλαμβανομένων 2.868 διαμαντιών, 273 πέρλες, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια.

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το κοιτάξουμε μερικές φορές λόγω του καθαρού φωτός που βγαίνει από αυτά. Είναι κυριολεκτικά εκθαμβωτικό… οπτικά υπερισχύον», λέει η ιστορικός και συγγραφέας του The Crown Jewels, Άννα Κέι στο BBC. Λέει ότι ιστορικά, ήδη από τον Μεσαίωνα, τα στέμματα θεωρούνταν έκφραση πλούτου και θέσης.

«Δηλώνει μεγαλειότητα, σημαίνει κυριαρχία».

Το αυτοκρατορικό στέμμα, τώρα, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και πατέρα της Ελισάβετ. Το προηγούμενο στέμμα χρονολογούνταν πίσω στην εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας. Το νέο αυτοκρατορικό στέμμα προοριζόταν να είναι πιο ελαφρύ και εύχρηστο, αν και ζυγίζει πάνω από ένα κιλό. ​

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η βασίλισσα Ελισάβετ το φορούσε κάθε χρόνο για τα εγκαίνια του κοινοβουλίου – καθώς καθόταν σε έναν χρυσό θρόνο διαβάζοντας τα βασικά νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησής της για το επόμενο έτος. Η ίδια η Ελισάβετ είχε δηλώσει κάποια στιγμή ότι ήταν πραγματικά πολύ βαρύ και τη δυσκόλευε εάν το φορούσε πολλή ώρα.

Η Ελισάβετ φορούσε κάθε χρόνο το αυτοκρατορικό στέμμα, στην επίσημη έναρξη της Βουλής, στον βασιλικό λόγο της. Το 2018 είχε αστειευτεί σχετικά με το βάρος του στέμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να κοιτάξει προς τα κάτω και να διαβάσει τον λόγο της, αλλά θα πρέπει να σηκώνει τον λόγο, προκειμένου να μην σπάσει τον λαιμό της. 

Τα κοσμήματα του στέμματος

Ανάμεσα στους πολύτιμους λίθους που το κοσμούν, βρίσκεται και ένα διαμάντι Cullinan II 317 καρατίων, που έχει κοπεί από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Αλλά και ο παλαιότερος λίθος που βρίσκεται στη βασιλική συλλογή: ένα ζαφείρι που λέγεται πως έχει κοσμήσει δαχτυλίδι του Βασιλιά Εδουάρδου του Εξομολογητή, πίσω στον 11ο αιώνα. Πρόκειται για το ζαφείρι που τώρα βρίσκεται στο κέντρο του σταυρού του αυτοκρατορικού στέμματος. 

Ένας πολύτιμος λίθος του στέμματος, πάντως, που ξεχώριζε η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ένα μεγάλο κόκκινο ρουμπίνι γνωστό ως Black Prince Ruby. Η ιστορία αυτού του ρουμπινιού φτάνει πίσω στο 1415 και τον Βασιλιά Ερρικό Ε’ που λέγεται ότι το φόρεσε στη Μάχη του Αζινκούρ, κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου (1337-1453). Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Ερρικός έβαλε ένα πούπουλο σε μία τρύπα που είχε ο πολύτιμος λίθος.

Στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, «πόσο αξίζει το στέμμα;», μάλλον απάντηση δεν υπάρχει. Ή αν υπάρχει, χρειάζονται πάρα πολλά μηδενικά…

naftemporiki.gr