Skip to main content

Τζόκοβιτς: Οι θεραπευτικές «πυραμίδες», ο γκουρού και οι εκκεντρικές συνήθειές του

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο επίκεντρο του Αυστραλιανού Όπεν, μια βδομάδα πριν καν ξεκινήσει. όχι όμως για αγωνιστικό λόγο. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που κεντρίζει το ενδιαφέρον για εξωαγωνιστικούς λόγους. Οι θεραπευτικές «πυραμίδες», ο προσωπικός γκουρού και μια αυστηρή διατροφή βασισμένη μόνο σε φυτά, είναι κάποια από αυτά για τα οποία ο Νόλε έχει απασχολήσει τον κόσμο έξω από τα κορτς. 

Η τάση του Τζόκοβιτς να στρέφεται στο ασυνήθιστο – από τους υπερβαρικούς θαλάμους ως τον διαλογισμό με τον Ισπανό γκουρού Πέπε Ιμάθ (πρώην τενίστας και πλέον οπαδός της φιλοσοφίας «Amor y Paz» ‘Αγάπη και Ειρήνη’) – τον κάνει να ξεχωρίζει από τον πιο… ευθύ τρόπο ζωής που επιλέγουν άλλοι παίκτες του τένις. 

Γεννημένος στο πολύπαθο Βελιγράδι εν μέσω του πολέμου και της διάσπασης της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ’90, ο Τζόκοβιτς ξεκίνησε να παίζει τένις σε μια παρατημένη πισίνα και όπως όλοι οι συμπολίτες του, περίμενε στην ουρά για τα βασικά, όπως ψωμί και γάλα.

Ο Τζόκοβιτς κατά καιρούς εξυμνεί την καταγωγή του για το πάθος που δείχνει εντός των κορτς, όπως και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται όταν μεγαλώνεις στη Σερβία. 

«Είναι μέρος των γονιδίων. Μεγαλώσαμε σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μου και η αποτυχία δεν ήταν μέσα στις επιλογές σου», δήλωσε πέρσι κατά τη διάρκεια του Wimblendon. 

«Έπρεπε να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε και αυτό δυνάμωσε τον χαρακτήρα μου. Όπως επίσης και η ανατροφή μου στα βουνά, όπου μεγάλωσα μαζί με τους λύκους – Αυτή είναι ενέργεια από τους λύκους, δεν κάνω πλάκα» προσέθεσε.

Πλέον ο 34χρονος Σέρβος τενίστας, ζει στο Μόντε Κάρλο και έχει κερδίσει περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια από νίκες σε τουρνουά. Ωστόσο, παραμένει κοντά στις ρίζες του αγκαλιάζοντας την περιστασιακή αντισυμβατική θεραπεία.

Παράλληλα, έχει εκφράσει και την «αγάπη» του για τις θεραπευτικές «πυραμίδες» που βρίσκονται στην βοσνιακή λοφώδη πόλη Βισόκο, όπου χιλιάδες κόσμου συρρέει κάθε χρόνο καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένα αρχαίο τεχνητό σύμπλεγμα πυραμίδων με θεραπευτικές δυνάμεις – γεγονός το οποίο έχουν διαψεύσει οι επιστήμονες. 

Το 2020 ο Νόλε έκανε διπλό προσκύνημα στην περιοχή καλώντας και άλλους συναδέλφους του να τον ακολουθήσουν λαμβάνοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες που δίνει το οξυγόνο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν αμφιβολίες και διλλήματα για την αυθεντικότητα της περιοχής αλλά για να καταλάβεις τι ισχύει πρέπει να έρθεις να το δεις» είχε δηλώσει.

Ο Τζόκοβιτς έγινε ξανά πρωτοσέλιδο, όταν δήλωσε ότι είναι δυνατή η αλλαγή της σύνθεσης του νερού και του φαγητού μέσω της δύναμης της θετικής σκέψης.

«Έχω δει ανθρώπους και γνωρίζω μερικούς ανθρώπους που μέσω της ενεργειακής μεταμόρφωσης, μέσω της δύναμης της προσευχής και της ευγνωμοσύνης, καταφέρνουν να μετατρέψουν την πιο τοξική τροφή ή το πιο μολυσμένο νερό, στο πιο θεραπευτικό νερό. Επειδή το νερό αντιδρά και οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα μόρια του νερού αντιδρούν στα συναισθήματα και σε αυτά που λέγονται» τόνισε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνομιλίας με τον «γκουρού ευεξίας» Chervin Jafarieh. 

Στα Βαλκάνια έχει φανατικούς οπαδούς και είναι γνωστός και για το φιλανθρωπικό έργο του. Έκανε μεγάλες δωρεές το 2014 όταν Σερβία, Κροατία και Βοσνία χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες. 

Και παρά το γεγονός ότι είναι αντίθετος στον εμβολιασμό, βοήθησε πολύ την πατρίδα του στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, ενώ έκανε δωρεά αναπνευστήρες στο Μαυροβούνιο. 

Από τότε έχει νοσήσει δύο φορές με κορωνοϊό, την πρώτη φορά το 2020 και τη δεύτερη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον Δεκέμβριο επίσης ένωσε τη φωνή του με όσους εναντιώθηκαν στην απόφαση της Κυβέρνησης για εξόρυξη λίθου, τονίζοντας ότι «ο καθαρός αέρας, το νερό και το φαγητό είναι κλειδιά για την υγεία. Χωρίς αυτά, κάθε συζήτηση για ‘υγεία’ είναι ξεπερασμένη».

Πηγή: AFP