Skip to main content

ΣΕΣΜΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σ. Εμμανουήλ
[email protected]

Παγιώνεται το καλό σενάριο για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, αλλά ο αργός ρυθμός ανάκαμψης των παραγωγικών δεικτών αποτυπώνει την υστέρηση της πραγματικής οικονομίας, δικαιολογώντας τη «συγκρατημένη» αισιοδοξία των συμβούλων management για το οικονομικό κλίμα στη χώρα έπειτα από έναν χρόνο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έρευνας του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), που αποτελεί το «Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την Οικονομία», ο Γενικός Δείκτης GRe+1 αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2017 σε 16,5% από 14,2% το προηγούμενο τρίμηνο και -7,8% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο δείκτης αποτελεί τον μέσο όρο του Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας και του Δείκτη Παραγωγικών Συντελεστών, όπου ο μεν πρώτος παρουσίασε σαφή βελτίωση στο 31,2% (από 25,3% στο προηγούμενο τρίμηνο και -1,9% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016) και ο δεύτερος διαμορφώνεται οριακά σχεδόν θετικός, ήτοι 1,8% (από 3% το προηγούμενο τρίμηνο και -13,7% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016). 

Υπήρξε δηλαδή ελαφρά επιδείνωση των προσδοκιών των συμβούλων όσον αφορά τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των παραγωγικών συντελεστών. Οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία εξήλθε από την ύφεση, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η ροπή προς επένδυση γίνεται θετική και συνεχίζεται η αύξηση των εξαγωγών.

Όπως σχολίασε ο Βασίλης Ρεγκούζας, πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, εάν λάβουμε υπ’ όψιν τα ευρήματα που δείχνουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία των συμβούλων όσον αφορά τις προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας έναν χρόνο αργότερα, εκτιμάται ότι η συνέχιση της καλύτερης του αναμενόμενου εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ετών από το 2018 έως το 2022 θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό που θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και θα καταστήσει δυνατή τη μείωση της υπερφορολόγησης και την ενίσχυση των εισοδημάτων και των δαπανών για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική στα επόμενα χρόνια.