Skip to main content

Η Folli Follie, οι έρευνες και οι προθεσμίες

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Εξέπνευσε η προθεσμία (και η μικρή παράταση) που είχε δοθεί στη Folli Follie Group (FFG) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ακρόαση χωρίς να επιβεβαιώνεται από τις δύο πλευρές η ανταλλαγή κάποιων στοιχείων.

Το γεγονός αυτό, αν και δεν προσθέτει κάποια σημαντική αξία στην ενημέρωση, όπως διαρρέεται από τις επίσημες πηγές, εντούτοις προστίθεται στην ατζέντα μιας υπόθεσης που λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις, μετά και την κατηγορία που εξαπέλυσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διοίκηση της εισηγμένης για χειραγώγηση της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Χθες λοιπόν εξαντλήθηκε το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου αναμενόταν η κατάθεση υπομνήματος από την FFG, η παραπομπή της οποίας μπορεί να σημαίνει διοικητικά πρόστιμα αλλά και ποινικές ευθύνες για τις οποίες μπορεί να αποφανθεί αρμόδιος εισαγγελέας. Εξάλλου, αν τα μέλη της διοίκησης της FFG (συμπεριλαμβανομένου του εκπροσώπου της Fosun) δεν δώσουν επαρκείς εξηγήσεις στην εποπτική αρχή η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Είναι πιθανόν να παρακολουθούμε ένα παιχνίδι των εμπλεκομένων με το χρόνο εν όψει των πορισμάτων των ερευνών που έχουν αναλάβει στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας τόσο η EY όσο και η Alvarez & Marshal ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλές διαδικασίες που ακολουθούν τη δικαστική οδό θα απαιτήσουν επιπλέον χρόνο.

Εν τω μεταξύ ο διορισμός της Rothschild ως βασικού χρηματοοικονομικού συμβούλου της Folli Follie (είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία στις 25.7.2018) δείχνει την πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον νέος επενδυτής από το εξωτερικό. Αυτό είναι μια εκδοχή που προϋποθέτει την δυνατότητα αποτίμησης της αξίας της εταιρείας, με την αξιολόγηση μιας σειράς παραγόντων από το χαρτοφυλάκιο διανεμόμενων σημάτων μέχρι το μερίδιο αγοράς, το δίκτυο και άλλα στοιχεία που αποτελούν αντικείμενο έρευνας σε αυτή τη φάση.

Ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα πρέπει στο μεταξύ να διερευνήσει τους συσχετισμούς με τους ομολογιούχους και να αναδείξει μια προοπτική της υπόθεσης όπου θα έχουν λόγο να συναινέσουν σε μελλοντική αναδιοργάνωση της εταιρείας. Προς αυτή την κατεύθυνση όροι που έχουν ενσωματώσει στις σχετικές εκδόσεις οι διοργανωτές Deutsche Bank και Morgan Stanley (του ανταλλάξιμου των 249,5 εκατ. ευρώ λήξης 2019) αλλά και Credit Suisse και UBS (του τετραετούς 150 εκατ. ελβ. φράγκων που υπεγράφη πέρυσι) δείχνουν το δρόμο σε αναδιάρθρωση μετοχικού κεφαλαίου και μεταβίβαση δραστηριοτήτων στην Ασία.

Η ΕΕΕ στο ΣΔΟΕ

Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών με τον αρμόδιο εισαγγελέα του ΣΔΟΕ (Οικονομικού Εγκλήματος) Γιάννη Δραγάτση έπειτα από πρωτοβουλία του ιδίου, με αντικείμενο την υπόθεση Folli Follie. Η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική και επί της ουσίας, ενώ αποφασίστηκε -με αφορμή την υπόθεση της κατάθεσης από την Ένωση το αμέσως προσεχές διάστημα μηνυτήριων αναφορών κατά της FFG και παντός υπευθύνου- να υπάρξει εφεξής στενή συνεργασία της Ενώσεως με τον εισαγγελέα του ΣΔΟΕ, ώστε να τον συνδράμει με την τεχνογνωσία της και τις προτάσεις της στο έργο της καταπολέμησης της χρηματιστηριακής απάτης με την οποία υφαρπάσσονται τα κεφάλαια των επενδυτών και δυσφημείται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά. «Ως Ένωση Ελλήνων Επενδυτών διαπιστώσαμε ότι ο εξαιρετικά έμπειρος και εξειδικευμένος αρμόδιος Εισαγγελέας είναι αποφασισμένος να λειτουργήσει ταχύτατα και πολυεπίπεδα, εκδηλώνοντας την πρόθεση να παταχθούν αμείλικτα παρόμοια φαινόμενα αλλά και να ληφθούν άμεσα από πλευράς του ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να παρακαμφθούν οι υφιστάμενες θεσμικές δυσκαμψίες προς όφελος της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργίας της Αγοράς», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.