Skip to main content

Talk of the market: Το μεγάλο deal καλλιεργεί προσδοκίες για τα …επόμενα

Το μεγάλο deal της Chipita με την Mondelez International, που πληρώνει τίμημα-μαμούθ 2 δισ. ευρώ για τις δραστηριότητες της ελληνικής εταιρείας είναι στο επίκεντρο και …θα παραμένει για καιρό. Η Chipita, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια, είχε έσοδα περίπου 580 εκατ. δολ. το 2020 και διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό σταθερής, αναπτυξιακής πορείας.

Θετική εκκίνηση στο χρηματιστήριο, μετά το θετικό κλείσιμο χθες. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,63%, με τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη 0,85% και με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί ελαφρώς στα 72 εκατ. ευρώ από τα 92 εκατ. ευρώ της συνεδρίασης της Τρίτης. 

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στον δείκτη MSCI, με την μετοχή της Eurobank να εισέρχεται στον MSCI Greece Standard. Υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη συμμετέχουν ήδη οι μετοχές των εταιρειών OTE, OΠΑΠ και Jumbo.

Στο επίκεντρο σήμερα είναι και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από εταιρείες όπως Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Eλλάκτωρ. 

Αρνητικά καθαρά αποτελέσματα, ήτοι ζημιές 6,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε στο α’ τρίμηνο του 2021 η Lamda Development. Η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων  της LAMDA Development The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos κατά το μεγαλύτερο διάστημα του α’ τριμήνου 2021, η νομοθετικά προβλεπόμενη παροχή μειώσεων στα μισθώματα των καταστηματαρχών/μισθωτών και τα περιοριστικά μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων της εταιρείας. Η επίπτωση για το α΄ τρίμηνο 2021, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,017 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό της Massachusetts Financial Services Company (MFS) στο μετοχικό του κεφάλαιο υποχώρησε κάτω από 5%. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΤΕ χθες, 26 Μαΐου, η εταιρεία Massachusetts Financial Services Company (MFS), με έδρα τη Βοστόνη των ΗΠΑ, γνωστοποίησε στην ΟΤΕ Α.Ε. ότι στις 21 Μαΐου 2021, η συμμετοχή της (έμμεση) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΤΕ Α.Ε. διαμορφώθηκε σε 4,99%.

Αρχίζει σήμερα η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 24 Μαΐου, έγινε η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, η οποία πραγματοποιείται υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 0,262542164271582 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 1 παλαιά σε τιμή διάθεσης 3,20 ευρώ. 

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης που άρχισε σήμερα θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης των 71.417.100 δικαιωμάτων ορίστηκε από 27 Μαΐου έως 4 Ιουνίου. Υπενθυμλίζεται ότι η Aegean πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ με δικαιώματα προτίμησης μέσω της έκδοσης 18,75 εκατομμυρίων μετοχών.

Ο όμιλος Quest σε ενοποιημένη βάση κατά το α’ τρίμηνο του 2021 κατέγραψε πωλήσεις 216 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 18 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 14 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας αύξηση 46,2% στις πωλήσεις, 46,3% στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), 106,2% στα προ φόρων κέρδη (ΕΒΤ) και 152,2% στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ). Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου διαμορφώθηκε σε 22,78 εκατ. ευρώ έναντι -10,2 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κεφαλαίου κίνησης, μία τάση που παρατηρείται κάθε χρόνο κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Οι επενδύσεις του ομίλου στο α ́ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε 2,92 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr