Skip to main content

Ν. Καραμούζης: Να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης των τραπεζών

Στο στοίχημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της περαιτέρω βελτίωσης της οικονομίας εστίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και επικεφαλής της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, κατά την ομιλία του στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Κατά τον ίδιο, οι δύο παραπάνω παράγοντες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη συνέχιση της πορείας ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει σταθεροποιηθεί και έχει αφήσει πίσω τα χειρότερα.

Συγκεκριμένα, όπως υπενθύμισε, ο κλάδος έχει να επιδείξει υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αναβαθμισμένη εταιρική διακυβέρνηση και -εν πολλοίς- ευθυγράμμιση με τις νέες αυστηρότερες κανονιστικές και εποπτικές απαιτήσεις.

Στις θετικές εξελίξεις, επίσης, προσμετράται η βελτίωση της ρευστότητας, η μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα στα 21,6 δισ. ευρώ, η βελτιούμενη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η αυξημένη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repos, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αποκλιμάκωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Μεταξύ άλλων, παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης που εξακολουθεί να κυμαίνεται σε αρνητικά επίπεδο. Όπως εξήγησε, άλλωστε, οι ιδιώτες δεν ζητούν δάνεια, καθώς δεν επαρκεί το διαθέσιμο εισόδημά τους και οι προσδοκίες τους είναι ακόμη χαμηλές. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ