Skip to main content

Προς αναζήτηση νέου επενδυτή για τη Notos Com

Από την έντυπη έκδοση

Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την επόμενη μέρα της Notos Com σηματοδοτεί το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση της Pillarstone από τον μηχανισμό υποστήριξης του σχεδιασμού αναδιάρθρωσης της εταιρείας. 

Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που «κλείδωσε» τον περσινό Ιούλιο, η εξυγίανση της Notos Com θα γινόταν με ενορχηστρωτή την Pillarstone, πλατφόρμα που συστάθηκε από το fund KKR και τον John Davison, που θα λειτουργούσε υποστηρικτικά προς τις τράπεζες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης προέβλεπε συνολικά κεφάλαια ύψους 25 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, αν και ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας είχε μπει σε φάση υλοποίησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη είχαν διοχετευτεί προς τη Notos Com κεφάλαια της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενδιάμεσης χρηματοδότης, η αποχώρηση της Pillarstone δημιουργεί νέα δεδομένα.

Υπό το πρίσμα αυτό και στον άξονα της επίτευξης του εγχειρήματος της αναδιάρθρωσης της Notos Com, ο σημαντικότερος εταίρος της παραπάνω συμφωνίας, το fund KKR, φέρεται να έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στις νέες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση νέου επενδυτή σε συνεργασία με τις τράπεζες. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με ενδιαφερόμενα funds, τα οποία καλούνται να αναλάβουν ρόλο αντικαταστάτη της Pillarstone καλύπτοντας τις υποχρεώσεις και τις παροχές που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία αναδιάρθρωσης. Προς τούτο, ο νέος επενδυτής θα κληθεί να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ και να αποδώσει το αντίστοιχο ποσό στην Pillarstone (καλύπτοντας επί της ουσίας το ποσό που ήδη έχει διοχετευτεί στη Notos Comστο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης).

Στον βαθμό που επιτευχθεί συμφωνία με κάποιο από τα φερόμενα ως ενδιαφερόμενα fund, ο σχεδιασμός αναδιάρθρωσης θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, με ορίζοντα υλοποίησης, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας είχαν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικές κινήσεις, όπως η διακοπή της λειτουργίας, προ λίγων μηνών, του ιστορικού καταστήματος Notos Home που διατηρούσε η εταιρεία στην πλατεία Κοτζιά. 

Στον άξονα της εξυγίανσης η εταιρεία κλήθηκε να συγχωνεύσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στο κατάστημα Notos Galleries που διατηρεί στη οδό Σταδίου, όπου εφεξής φιλοξενεί το τμήμα σπιτιού σε δύο ορόφους. Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στις δράσεις περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της καλύτερης αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Notos, η οποία έχει περιορίσει τα τελευταία χρόνια το δίκτυό της -διατηρώντας παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σόφια (στο εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall)- αντιπροσωπεύει ισχυρής αναγνωρισιμότητας διεθνή brands από τον χώρο της μόδας αλλά και brands καλλυντικών, καθώς και γνωστό οίκο ειδών γραφής. 

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της χρήσης 2017, τα έσοδα της NotosCom διαμορφώθηκαν στα 120,566 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,29% σε σχέση με το 2016, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 85,6%, στις 351 χιλ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ζημιές μετά από φόρους διευρύνθηκαν στα 35,918 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 14,521 εκατ. ευρώ το 2016. 

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 154,549 εκατ. ευρώ, ενώ τα ιδία κεφάλαια κατέστησαν αρνητικά στο -1,268 εκατ. ευρώ από 34,65 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016.