Skip to main content

HETiA: Στόχος η θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για το ελληνικό οικοσύστημα ημιαγωγών

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ το 2025 στο ελληνικό ΑΕΠ ο τομέας των ημιαγωγών-Πλεονέκτημα της χώρας το ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Στη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής προχωρά η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) στο πλαίσιο του 5ου Εmerging Tech Forum.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2026 και στόχος είναι η εξασφάλιση συμμετοχής της ελληνικής αγοράς ημιαγωγών σε Εθνικό Πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβάκη, το πρόγραμμα θα έχει 4 πυλώνες δράσης.

4 πυλώνες δράσης

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει την έρευνα και ανάπτυξη καθώς επίσης τη σύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πιλοτική παραγωγή ημιαγωγών στην Ελλάδα, ο τρίτος πυλώνας την ανάδειξη ταλέντου και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ενεργοποίηση venture capital funds για την περαιτέρω χρηματοδότηση και υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος ημιαγωγών.

Ήδη στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ανάπτυξη στους τομείς του σχεδιασμού και του λογισμικού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εξαγορές τα τελευταία 15 χρόνια. Παράλληλα, το ελληνικό οικοσύστημα έχει φτάσει ένα σημείο όπου μπορεί να παρουσιάσει  εξέλιξη και στον τομέα της παραγωγής, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις σε start-ups που ασχολούνται με ημιαγωγούς. Όπως επεσήμανε ο κ. Ζρβάκης, «θα πρέπει να ωριμάσει περαιτέρω το σύστημα, με στόχο τη δημιουργία στο άμεσο μέλλον μιας μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα, η οποία θα συνδέεται με την παροχή ημιαγωγών σε κλάδους που παρουσιάζουν ανάπτυξη στη χώρα, όπως η ναυτιλία και η αμυντική βιομηχανία».

Πάνω από 800 εκατ. ευρώ η συνεισφορά στο ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής μελέτης για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος ημιαγωγών υπό την επίβλεψη του Άγγελου Τσακανίκα, Καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ, το 2020 η συνεισφορά των ημιαγωγών στο ΑΕΠ ανερχόταν σε 338 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα σε πέντε χρόνια έχει ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, η χώρα μας διαθέτει και την τεχνογνωσία και το ταλέντο για να προχωρήσει περαιτέρω αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή στρατηγική που στόχο έχει την αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά την προμήθεια ημιαγωγών από άλλες χώρες για την κάλυψη των αναγκών της.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας η Ελλάδα θα μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της «Στρατηγικής Αυτονομίας» της Πυξίδας Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. όχι αντιγράφοντας χυτήρια, αλλά γίνοντας ένα από τα κύρια Κέντρα Αριστείας της ΕΕ για τον Σχεδιασμό Ημιαγωγών, Επίσης είναι απαραίτητη η στροφή από το «Πλεονέκτημα κόστους» στην «Υψηλή Αξία» μέσω Εξειδικευμένης Κατασκευής σε εξειδικευμένες αγορές. Δεν χρειάζεται το ελληνικό οικοσύστημα ημιαγωγών  να ανταγωνιστεί στο κόστος εργασίας για συναρμολόγηση χαμηλού κόστους. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και δοκιμών (π.χ., προηγμένες συσκευασίες ή φωτονική) που αξιοποιούν τη βάση κόστους αλλά αυξάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα και την αξία που αποκομίζεται. Καταλυτικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η αξιοποίηση του Πολλαπλασιαστικού Φαινόμενου για Κρατικές Συνεπενδύσεις, σε δραστηριότητες παραγωγής που αυξάνουν τους οικονομικούς πολλαπλασιαστές.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.