Skip to main content

Γιώργος Παπαδημητρίου: Ο σύμβουλος των μεγάλων αποφάσεων σε μια εποχή διαρκών αλλαγών

«Αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά στην παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών είναι το αυθεντικό ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη»

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Σύμφωνα µε τη Γαλλίδα σύµβουλο επιχειρήσεων Helen Lafitte, η ιστορία της συµβουλευτικής πηγαίνει πολύ πίσω, καθώς µπορούµε να εντοπίσουµε την ύπαρξη συµβούλων στο πλευρό όσων λάµβαναν σηµαντικές αποφάσεις ήδη από την αρχαιότητα.

«Ο Μάρκο Πόλο, ο [Ζαν-Μπατίστ] Κoλµπέρ και ο [Αλεξάντερ] Χάµιλτον είναι, κατά κάποιο τρόπο, οι πρώτοι σύµβουλοι. Αλλά η σύγχρονη συµβουλευτική ξεκίνησε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της δεύτερης Βιοµηχανικής Επανάστασης», υποστηρίζει.

Αν και ο ρόλος τους στις αγορές αναγνωρίζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής επαγγελµατικών υπηρεσιών σπάνια απολαµβάνουν δηµοσιότητα. Ίσως γι’ αυτό και αυτές τοποθετούν συνήθως στην ηγεσία τους ένα δικό τους «παιδί», κάποιον που αγαπά το επάγγελµα και το ξέρει «εκ των έσω». Ο Γιώργος Παπαδηµητρίου της ΕΥ Ελλάδος φαίνεται πως είναι µια τέτοια επιλογή.

Η πορεία του

Ο Γιώργος Παπαδηµητρίου είναι ∆ιευθύνων Σύµβουλος της ΕΥ στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2023. Παράλληλα, είναι µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην περιοχή Europe Central, όπου έχει υπό την επίβλεψή του τον τοµέα Χρηµατοοικονοµικών Υπηρεσιών (Financial Services) της EY σε 33 χώρες. Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2025, διετέλεσε και EY Markets and Accounts Leader στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA).

Η ίδια η εταιρεία του τον περιγράφει ως εξής: «Περήφανος που δουλεύει µε ξεχωριστούς ανθρώπους. Υποστηρικτής της ανθρωποκεντρικής στρατηγικής. Ενθουσιασµένος µε τη δυνατότητα της τεχνολογίας να επιλύει επιχειρησιακές προκλήσεις. Πατέρας δύο γιων». Σε λιγότερες από 25 λέξεις το προφίλ ενός ανθρώπου και το σκαρίφηµα µιας καριέρας. Άλλωστε, οι καλές συµβουλευτικές εταιρείες φηµίζονται για το λακωνίζειν.

Κάτοχος πτυχίου στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και µεταπτυχιακού τίτλου στη Λογιστική και Χρηµατοοικονοµική από το London School of Economics, ξεκίνησε τη σταδιοδροµία του το 2000 και εντάχθηκε στην EY Ελλάδος το 2002. Έγινε Εταίρος το 2007, ενώ διετέλεσε επικεφαλής του Τµήµατος Συµβουλευτικών Υπηρεσιών της εταιρείας από το 2008 µέχρι τα τέλη του 2014.

Η ΕΥ Ελλάδος, έχοντας δύο βραχίονες δραστηριοτήτων, πραγµατοποιεί κύκλο εργασιών ύψους 208 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2024), µε το ελεγκτικό τµήµα της στα 40 εκατ. ευρώ και τις συµβουλευτικές, φορολογικές και υπηρεσίες χρηµατοοικονοµικών συµβούλων, εταιρικής στρατηγικής και συναλλαγών (EY-Parthenon), στα 168 εκατ. ευρώ. Από το 2021 έως το 2024, η εταιρεία διπλασίασε τον τζίρο της, καταγράφοντας εκθετική ανάπτυξη. Σήµερα, απασχολεί 2.800 ανθρώπους στα γραφεία της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και ανά τη χώρα.

Όπως συµβαίνει συνήθως µε τους top managers των συµβουλευτικών εταιρειών σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, εκτός από την καθηµερινή εργασία του, ο Παπαδηµητρίου έχει αναλάβει να σµιλέψει το «πρόσωπο» της εταιρείας προς την αγορά. Έτσι, µετέχει συχνά σε συνέδρια ως οµιλητής και ως εισηγητής σε εξειδικευµένα εκπαιδευτικά σεµινάρια που οργανώνονται από την EY. Μάλιστα, ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος περιφερειακός διευθυντής του ελληνικού παραρτήµατος του Professional Risk Managers’ International Association. Φέρει δε την πιστοποίηση Chartered Financial Analyst, Professional Risk Manager, Financial Risk Manager και Certified Financial Services Auditor.

Πέρα από την παροχή υψηλού επιπέδου επιχειρηµατικών, τεχνολογικών, φορολογικών και πολλών άλλων υπηρεσιών σε εταιρείες, οµίλους, κυβερνήσεις, κράτη, διεθνείς οργανισµούς αλλά και µεµονωµένα πρόσωπα, οι συµβουλευτικές εταιρείες, ειδικά οι πολυεθνικές όπως η ΕΥ -µία από τις µεγαλύτερες του κλάδου της-, υποστηρίζουν έµπρακτα την ανάπτυξη της νέας γενιάς επιχειρηµατικών στελεχών· και αυτό πράττει ο Γ. Παπαδηµητρίου. Ταυτόχρονα, όµως, δίνει έµφαση στην προσωπική και επαγγελµατική πρόοδο των συνεργατών του. Εξίσου σηµαντική βαρύτητα δίνει και στην ευθύνη της EY προς το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, µε την εταιρεία να τρέχει στη χώρα µας το παγκόσµιο πρόγραµµα εταιρικής υπευθυνότητας «EY Ripples», που σκοπό έχει να επηρεάσει θετικά τη ζωή 1 δισ. ανθρώπων παγκοσµίως.

Υπό τη διεύθυνσή του, τα τελευταία χρόνια η ΕΥ έχει δώσει µεγάλη έµφαση στα εκπαιδευτικά προγράµµατα, που έχουν ως στόχο να προσφέρουν εφόδια σε νέες και νέους στην Ελλάδα, εξοπλίζοντάς τους, πέρα από τα πανεπιστηµιακά πτυχία και τα µεταπτυχιακά, µε τις απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας του αύριο.

Ωστόσο, εκείνο που αναδείχθηκε από τον ίδιο τον Γιώργο Παπαδηµητρίου το πρόσφατο διάστηµα, που συζητήθηκε µάλιστα έντονα στο 10ο Οικονοµικό Φόρουµ ∆ελφών τον Απρίλιο του 2025, είναι η τεχνητή νοηµοσύνη και ο βαθµός ενσωµάτωσής της στις λειτουργίες των ελληνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως δήλωσε εµφατικά ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΥ Ελλάδος: «Η ενσωµάτωση των µηχανών στον χώρο εργασίας δεν είναι κάτι που θα ζήσουµε αύριο ή κάποια στιγµή στο µέλλον – είναι κάτι που ζούµε ήδη σήµερα», ρίχνοντας έτσι το -επιτακτικό- σύνθηµα των καιρών για τον κόσµο των επιχειρήσεων: «Επανασχεδιασµός διαδικασιών, κουλτούρας και στρατηγικής».

Τo όραμά του

«O μετασχηματισμός δεν είναι απλώς μία αυτοτελής διαδικασία που περιορίζεται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Πρόκειται για μία σειρά από δυναμικές διεργασίες και ζυμώσεις, που αγκαλιάζουν όλο τον οργανισμό και οφείλουν να τοποθετούν τον άνθρωπο,
την τεχνολογία και την καινοτομία, από κοινού, στο επίκεντρο της αλλαγής.

Σε μια εποχή βραχυπρόθεσμης αντίληψης των πραγμάτων, ασάφειας και πολλών buzzwords, αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά στην παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών είναι το αυθεντικό ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη. Στην EY επενδύουμε στη μακροπρόθεσμη προοπτική, την ειλικρινή συνεργασία και τη δημιουργία οικοσυστημάτων αλλαγής, αγκαλιάζοντάς τη ως ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εκθετική αξία για όλους. Δεν συμβουλεύουμε απλά τους πελάτες μας: συνδιαμορφώνουμε μαζί τους το μέλλον με αυτοπεποίθηση, ως αξιόπιστοι στρατηγικοί συνεργάτες».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.