Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της ΤτΕ κάνει βουτιά 4%

(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Υποχωρεί προς το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφει σήμερα (18/4) η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις να αποδίδονται στην αποκοπή του μερίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της κεντρικής τράπεζας οπισθοχωρεί κατά 4% ή αλλιώς κατά 0,60 ευρώ, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 14,4 ευρώ, τα οποία αποτελούν το χαμηλότερο σημείο από τις 29 Φεβρουαρίου.

Η κάμψη συνοδεύεται από ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περίπου 10.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 142.000 ευρώ. Αυτό το ποσό ήδη αντιστοιχεί στο 135% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024.

Κόβει μέρισμα 0,672 ευρώ

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της ΤτΕ από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,672 ευρώ/μετοχή, γεγονός το οποίο εξηγεί τις εν εξελίξει ρευστοποιήσεις. Ας σημειωθεί ότι η πληρωμή των χρημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 25 Απριλίου.

Χρηματιστήριο: 7+6 μετοχές που εξακολουθούν να έχουν διψήφιες αποδόσεις

Για το έτος χρήσης του 2023, η εισηγμένη ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 98,7 εκατ. ευρώ, τα οποία αποδείχθηκαν αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα 456 εκατ. ευρώ του 2022, ως απόρροια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι που υποχρέωσε την ΤτΕ να πληρώσει αυξημένους τόκους για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει το ύψος του μερίσματος αμετάβλητο στα 13,3 εκατ. ευρώ (0,672 ευρώ/μετοχή).

Μακριά από τα υψηλά έτους

Χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση, η μεταβολή της ΤτΕ από τις αρχές του έτους ανέρχεται περίπου στο +2%, έχοντας περιορίσει τη «χασούρα» σε επίπεδο 12μηνου, η οποία σήμερα αγγίζει το -13%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή απέχει σχεδόν -10% από τα φετινά υψηλά των 15,8 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση από τα υψηλά 13ετίας των 19 ευρώ, τα οποία είχαν σημειωθεί στις αρχές του 2022.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)