Skip to main content

JTI: Cluster επιχειρηματικής δραστηριότητας με έδρα την Αθήνα

τα 36 εκατ. ευρώ οι αγορές καπνού από τους Έλληνες παραγωγούς – Έτος πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας- Ιαπωνίας

Με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του JTGroup, Mutsuo Iwai, την άνοιξη του 2024 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού-Τουρισμού για τη συμπλήρωση των 125 χρόνων διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας, ο ιαπωνικός όμιλος θα επισφραγίσει τη στρατηγική επένδυση της JTI (Japan Tobacco International) στη χώρα μας.

Μετά την εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη η JTI έχει επενδύσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της εργοστασιακής μονάδας, ενώ το 2023 προχώρησε στην αγορά καπνών από τoυς Έλληνες καπνοπαραγωγούς ύψους 36 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απορροφά το 1/3 της εγχώριας παραγωγής καπνού, αύξηση 50% συγκριτικά με το 2020, για την παραγωγή των προϊόντων της διεθνώς. Η ετήσια παραγωγή τσιγάρων αγγίζει πλέον τα 5 δισ. τεμάχια.

Ήδη η JTI δημιουργεί ένα cluster δραστηριότητας σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα με έδρα ευθύνης την Αθήνα. Παράλληλα η εταιρεία προχωρά στην ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης των αιτημάτων της βιομηχανίας στη Θράκη όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Οικονομικός Διευθυντής της JTI Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κ. Χαράλαμπος Θαμνίδης στο 2ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πρόσκληση σε βιομηχανίες της Θράκης

Στο πλαίσιο αυτό, η JTI θα απευθύνει πρόσκληση σε σημαντικές βιομηχανίες της Θράκης προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασία σε θέματα οργάνωσης, υποδομών και δικτύων στην Περιφέρεια. Πρόθεση της εταιρείας είναι να διαμορφωθεί μια ισχυρή ομάδα που θα συνεργαστεί με τις κρατικές και ευρωπαϊκές αρχές όλων των ενδιαφερομένων πλευρών για την υιοθέτηση κινήτρων και την υλοποίηση έργων υποδομών, και η οποία θα είναι συμπληρωματική προς τους άλλους φορείς επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Ταυτόχρονα η JTI έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασία με την ΑΑΔΕ για τακτικές δράσεις στήριξης του έργου των διωκτικών αρχών, με παροχή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας, ενημερωτικές ημερίδες και δωρεές εξοπλισμού για την πάταξη των παράνομων καπνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της JTI Hellas κυρία Γεωργία Καρούντζου, «η επένδυση της JTI στη ΣΕΚΑΠ αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη ιαπωνική επένδυση στην Ελλάδα με παραγωγική μονάδα και είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία που παράγει συμβατικά καπνικά προϊόντα στην ελληνική επικράτεια. Η εταιρεία κατέχει ηγετικό μερίδιο στα συμβατικά καπνικά προϊόντα και τη δεύτερη θέση στη συνολική αγορά καπνικών σε Ελλάδα και Κύπρο Με βάση τα στοιχεία της Nielsen το Δεκέμβριο 2023 το μερίδιο αγοράς στη συνολική αγορά των συμβατικών ήταν 28,1%, με τον καπνό Οld Holborn να κατέχει το 44,6% της κατηγορίας των στριφτών τσιγάρων».

Τον Οκτώβριο 2023 η Ελλάδα έγινε μία από τις 10 πρώτες αγορές στις οποίες η JTI λάνσαρε το νέο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού Ploom, το οποίο διατίθεται πλέον σταδιακά σε όλη την επικράτεια. H διανομή του προϊόντος θα γίνει μέσω του δικτύου συνεργατών της εταιρείας. Στα σχέδιά της ωστόσο περιλαμβάνεται η δημιουργία δικτύου καταστημάτων λιανικής για το νέο θερμαινόμενο προϊόν της.

Nα σημειωθεί πως στο πλαίσιο του έτους πολιτισμού και τουρισμού, η εταιρεία είναι χορηγός και υποστηρικτής με συστηματική συντήρηση, του 1ου ιαπωνικού κήπου της Αθήνας και των κήπων του Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και πολιτιστικών δράσεων για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα.