Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξανά στα 5 ευρώ η μετοχή της Intrakat

Ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της κατασκευαστικής εταιρείας

Άνω του ψυχολογικού ορίου των 5 ευρώ επανέρχεται η μετοχή της Intrakat, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της κατασκευαστικής εταιρείας αναρριχάται κατά τουλάχιστον 3% και διαμορφώνεται στα 5,05 ευρώ, υπερβαίνοντας τα κρίσιμα επίπεδα για πρώτη φορά μέσα στον Φεβρουάριο.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μέχρι στις 2.15 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 570.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό το μέγεθος ήδη αντιστοιχεί στο 130% του μέσου ημερήσιου τζίρου για το 2024 (2,2 εκατ. ευρώ).

Στα 800 εκατ. ευρώ

Από τις αρχές του έτους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή συνεδρίαση, η συνολική μεταβολή της Intrakat ξεπερνά το +7%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι είχε προηγηθεί ένα ξέφρενο ράλι της τάξης του 170% στο τελευταίο 12μηνο, με την αγορά να αποτιμά τις τελευταίες κινήσεις της διοίκησης Εξάρχου.

«Game changer» για τo προφίλ και την αξία της Intrakat αποτέλεσε η πρόσφατη εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, χάρη στην οποία ο Όμιλος απέκτησε ένα ανεκτέλεστο έργων της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Στα μέσα Δεκεμβρίου, δε, ακολούθησε και η mega-σύμπραξη με τη ΔΕΗ στον χώρο της «πράσινης» ενέργειας.

Το υψηλό ενδιαφέρον για την εισηγμένη επιβεβαιώθηκε και πριν λίγες ημέρες, όταν άλλαξε χέρια το 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω προσυμφωνημένων πακέτων (στην τιμή των 4,35 ευρώ/μετοχή). Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τη συναλλαγή βρίσκονταν ξένα θεσμικά funds.

Υψηλό P/BV

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, πάντως, αυτήν την στιγμή η μετοχή της Intrakat διαπραγματεύεται σε επίπεδα πολλαπλάσια της κερδοφορίας της (P/E), με τον δείκτη λογιστικής αξίας P/BV, ταυτόχρονα, να προσδιορίζεται στο 4,8x.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Intrakat ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τις ευοίωνες εκτιμήσεις των αναλυτών για τη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου.

Σύμφωνα με τις οικονομικές ανακοινώσεις του α’ εξαμήνου 2023, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 177 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να καθορίζονται σε 8,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)