Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιλεκτικά «ψώνια» και στο βάθος… νέα υψηλά 13 ετών

EUROKINISSI

Σε θετικό έδαφος εξελίσσεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σταθερά σε θετικό έδαφος βρίσκεται σήμερα (16/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να εδραιωθεί στις 1.400 μονάδες, με τη βοήθεια επιλεγμένων αγοραστικών κινήσεων, οι οποίες συντηρούν τον Γενικό Δείκτη στο «πράσινο».

Με ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα υψηλά 13 ετών και το +8,5% από τις αρχές του έτους, ενόσω η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο επόμενο μεγάλο ορόσημο, το οποίο δεν είναι άλλο από την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η αγοραστική κόπωση ευνοεί την εμφάνιση ορισμένων πωλητών, οι οποίοι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κεκτημένων. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ψυχολογία της αγοράς παραμένει θετική.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,54% και διαμορφώνεται στις 1.411,05 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.403,50 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.406,71 έως 1.415,00 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Coca – Cola συνεχίζει την «αναρρίχηση» και προσεγγίζει τα 29 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το μέρισμα του 0,93 ευρώ/μετοχή. Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν και οι Intrakat – OΠΑΠ – ΟΤΕ. Αντίθετα, οι τραπεζικές μετοχές παρουσιάζουν οριακές μεταβολές.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: «Μοιράζει» μέρισμα η Aegean, το ερωτηματικό πίσω από τη ΒΙΟΤΕΡ

Σταθερές οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινείται σταθεροποιητικά, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -0,08% και τις 1.231 μονάδες, συνεχίζοντας τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,37% και τo 1,903 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,20% και το 1,704 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +0,22% και τα 7,186 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,95 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,50% και 3.430 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διατηρεί για 5η ημέρα το θετικό πρόσημο, καθώς διευρύνεται στο +1,45% και τα 28,75 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 1% αυξάνονται, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Lamda, Viohalco, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ η μετοχή της Cenergy ακολουθεί στο +0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης αναδιπλώνεται στο -2,2% και τα 9,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 2.411 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει στο +3,6% και υπερβαίνει εκ νέου τα 5 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Fourlis – ΑΒΑΞ, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να έπεται στο +1,7% και τα 2,3 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής υποχωρεί στο -1% και τα 2,9 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 27 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,5 δισ. ευρώ.

Θετικό κλίμα

Το επενδυτικό κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει συγκρατημένα θετικό, με τους αγοραστές να έχουν ως στόχο την εδραίωση του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.400 μονάδων, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2011.

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης μετρά τρεις καθοδικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική. Ωστόσο, το +1,44% της Τετάρτης κρατά την εβδομαδιαία μεταβολή σε οριακά θετικό έδαφος (+2,5 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση, επομένως, αναμένεται να καθορίσει κατά πόσο η ελληνική αγορά θα πετύχει την 6η ανοδική εβδομάδα του 2024 ή την 2η καθοδική εβδομάδα του 2024 (5-1 το τρέχον «σκορ»).

Είναι σαφές ότι η ανοδική κίνηση έχει επιβραδυνθεί τελευταία, λόγω της επιλογής ορισμένων επενδυτών για ρευστοποίηση των πρόσφατων κερδών. Βέβαια, αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι η αγορά εμφανίζει άνοδο της τάξης του 8,5% από τις αρχές του έτους.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε όρους P/E και P/BV, γεγονός το οποίο -σε συνδυασμό με την επιχειρηματική επικαιρότητα- συντηρεί τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ, δείγμα του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό και δευτερευόντως από το εσωτερικό.

Οι δύο καταλύτες

Αυτήν την περίοδο, οι εξελίξεις που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον είναι κυρίως δύο.

Από τη μία πλευρά, τα διαδοχικά εταιρικά αποτελέσματα του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ισχυρή κερδοφορία, προλειαίνοντας το έδαφος για τις φετινές «γενναιόδωρες» διανομές μερισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς, η οποία συνιστά το επόμενο μεγάλο ορόσημο των ελληνικών τραπεζών. Όπως όλα δείχνουν, η διάθεση των μετοχών του δημοσίου θα γίνει στις αρχές Μαρτίου και όλη η αγορά ήδη μιλά για το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων.

Κέρδη στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,65% και τις 491 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,78%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,01%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,58% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα, μετά τα χθεσινοβραδινά ιστορικά υψηλά.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου αναδιπλώνεται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -0,91% και τα 82,0 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,81% και τα 77,4 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,20% και τα 2.019 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)