Skip to main content

3 υπουργοί του Μακρόν έρχονται στην Αθήνα

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Είναι αλήθεια: Τι συζητάει η αγορά

Την Αθήνα αναµένεται να επισκεφθούν στα µέσα Φεβρουαρίου τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν, συνοδευόµενοι από µεγάλη επιχειρηµατική αποστολή από τη Γαλλία. Τη διοργάνωση της επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει αναλάβει η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο, µε την πραγµατοποίηση επίσηµου δείπνου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», µε κεντρικό οµιλητή και επίσηµο καλεσµένο τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη (φωτ.).

Η ενέργεια θα είναι κεντρικός άξονας των συζητήσεων της ελληνογαλλικής συνάντησης των Αθηνών, καθώς στην επιχειρηµατική αποστολή θα συµµετέχουν εκπρόσωποι της ΤΟΤΑL, µε τη συνολική θεµατολογία να περιλαµβάνει διερεύνηση για µεγάλες επενδύσεις σε διάφορους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας, µε τον όγκο εµπορίου των δύο χωρών να έχει διαµορφωθεί σε 3,4 δισ. ευρώ.

Την άλλη εβδοµάδα τα αποτελέσµατα της Πειραιώς

Άλλαξε τις ηµεροµηνίες ανακοίνωσης των αποτελεσµάτων της η Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας CEO είναι ο Χρήστος Μεγάλου (φωτ.), και έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόµου να προλάβει το placement την πρώτη εβδοµάδα του Μαρτίου. Όµως η Κεφαλαιαγορά ήθελε να δει τα µεγέθη νωρίτερα για να εγκρίνει το ενηµερωτικό και έτσι η αρχική ηµεροµηνία αντί για 23/2 σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσµάτων οδηγήθηκε στις 14 Φλεβάρη, χωρίς πάντως δηµοσιοποίηση οικονοµικών καταστάσεων. Εννοείται πως όλοι οι υπόλοιποι θα δώσουν αποτελέσµατα τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά το placement, ο δείκτης έχει σταθεί στο 20%.

Τι θα κάνει το ΤΧΣ µε τα mezz

Αντίστροφα µετρά ο χρόνος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, µε την οποία σταδιακά κλείνει ο κύκλος ζωής του Ταµείου. Ωστόσο, το ερώτηµα που πλανάται στην αγορά είναι τι ακριβώς θα γίνει µε τη συµµετοχή του ΤΧΣ στα mezz, δηλαδή τις εταιρείες ειδικού σκοπού της ΕΝΑ, οι οποίες προέκυψαν από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Σήµερα, το ΤΧΣ κατέχει το 27% τόσο του Phoenix όσο και του Sunrise, αλλά και το 9% του Galaxy, για τα οποία ακόµη δεν γνωρίζουµε τι ακριβώς θα συµβεί. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι από τις αρχές του έτους το ράλι στα τρία mezz ξεπερνά το 90%, το 60% και το 50%, αντίστοιχα. Μήπως γνωρίζει κάτι η αγορά;

Περικοπές από τη SoGen

∆εν είναι µόνο ελληνικό φαινόµενο. Επειδή τα επιτόκια µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα υποχωρήσουν, οι τράπεζες επεξεργάζονται τα καινούργια µοντέλα τους. Έτσι, η Societe Generale θα περικόψει περί τις 900 θέσεις εργασίας στα κεντρικά της στη Γαλλία, καθώς ο διευθύνων σύµβουλος Slawomir Krupa επιδιώκει να µειώσει το κόστος και να ενισχύσει τα κέρδη. Έτσι ανέφεραν πηγές στο Reuters. Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα στοχεύουν κυρίως σε υπηρεσίες πληροφορικής και άλλων υποστηρικτικών λειτουργιών.