Skip to main content

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Ενίσχυση ανέργων για ίδρυση επιχείρησης σε τομείς της στρατηγικής RIS3

REUTERS/Jason Reed

Με στόχο την υποστήριξη ανέργων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε τομείς που περιλαμβάνονται στη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προχωρά στην υλοποίηση της Δράσης «Ενίσχυση ανέργων για ίδρυση επιχείρησης σε τομείς της στρατηγικής RIS3»

Τα χαρακτηριστικά της Δράσης

Προϋπολογισμός Δράσης

Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000€, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα υπερδέσμευσης σε ποσοστό 120%.

Δικαιούχοι

Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης δικαιούχοι των ενισχύσεων δύναται να είναι νέες μικρές και πολύ μικρές (Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003) επιχειρήσεις που πρόκειται να συ-σταθούν από ανέργους συναφούς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών). Προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους είναι η οργάνωση της δραστηριότητάς τους σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν:

1. μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης,

2.οι μέτοχοι-εταίροι/ιδιοκτήτες τους είναι για τουλάχιστον 3 μήνες πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης και έως την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων στην ΔΥΠΑ. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και όσοι επιτηδευματίες, κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα (δεν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος) 3 μήνες πριν την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης και έως την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης

3. και θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε συναφείς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ και σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 3: EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)-RIS3.

Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων & Ποσοστό επιχορήγησης

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 10.000€ έως 50.000€.

Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 80% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης και δύναται να ανέλθει στο 100% εφόσον περιλαμβάνονται δαπάνες προσωπικού τουλάχιστον 1 ΕΜΕ.

Διάρκεια Υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων

Η διάρκεια υλοποίησης των πράξεων είναι έως 24 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Οι επιλέξιμες δαπάνες της Δράσης είναι:

  •  Δαπάνες Προσωπικού
  •  Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων
  •  Δαπάνες για Κτίρια, Γήπεδα, Εγκαταστάσεις & Περιβάλλοντα Χώρο
  •  Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών
  •  Λειτουργικές Δαπάνες
  •  Δαπάνες Λογισμικού
  •  Δαπάνες Προβολής, Προώθησης & Δικτύωσης
  •  Έμμεσες Δαπάνες

Χρόνος υποβολής

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 04/03/2024
Λήξη υποβολής αιτήσεων: 14/05/2024