Skip to main content

Bespoke: Γιατί ο αγροτικός τομέας είναι το next big thing

Σπύρος Θεοδωρόπουλος – CEO Bespoke

Οι μετοχές των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο αποτελούν τους ξεκάθαρους «νικητές» από πλευράς αποδόσεων

Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πλάνων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της ομάδας των επιχειρηματιών που ακολουθούν το όραμα της Bespoke Holdings. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Θεοδωρόπουλος στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», διαφαίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται μια νέα μεγάλη υδροπονική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία.

Επίσης, μέσω της Wonderplant δρομολογείται και η 4η επέκταση της υφιστάμενης υδροπονικής μονάδας στη Δράμα, επένδυση που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Η στοχευμένη επένδυση στον αγροτικό κλάδο αποτελεί το next big thing για τις αγορές, καθώς με βάση διεθνείς αναλυτές οι μετοχές των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κλάδο αποτελούν τους ξεκάθαρους «νικητές» από πλευράς αποδόσεων στη δεδομένη συγκυρία, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Γάζα και ο αυξανόμενος προστατευτισμός ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων.

Oι δραστηριότητες του κ. Θεοδωρόπουλου ακουμπούν σε όλο το φάσμα, από το χωράφι στο ράφι, ενώ στο πεδίο της βιομηχανίας ο ίδιος επανέλαβε την πρόθεση για δημιουργία ενός εξαγωγικού ομίλου τροφίμων με διεθνώς αναγνωρισμένα ανταγωνιστικά προϊόντα. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται όλες οι κινήσεις που πραγματοποίησε τη διετία 2021-2022, με αιχμή του δόρατος την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της ΙΟΝ. Προκειμένου να στηριχθούν τα αναπτυξιακά πλάνα, οι σχεδιασμοί προβλέπουν την παραγωγική ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων που βρίσκονται υπό τη σκέπη της Bespoke.

Τα 250 στρέμματα στη Στυλίδα

Εκτός από εσωτερικές επενδύσεις για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ο επιχειρηματίας απέκτησε έκταση άνω των 250 στρεμμάτων σε πρώην βιομηχανικό συγκρότημα στη Στυλίδα, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις των άλλοτε κραταιών βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας ΒΟΜΒΥΞ και ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ και όμορα οικόπεδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν τα νέα «αποκτήματα», εάν δηλαδή θα αφορούν νέες παραγωγικές δραστηριότητες ή θα υπάρξει εκεί μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων.

Η κλιματική αλλαγή

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές για τη βιομηχανία τροφίμων, επισημαίνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα μας επηρεάσει πολύ και το μεγάλο πρόβλημα θα έρθει τιαπό τη γεωργία. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσουν να εμφανίζουν ελλείψεις.