Skip to main content

Bespoke: Αποκτά το 60% της ΙΟΝ με δυνατότητα άσκησης νέας option

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής της Bespoke στο 75% της ION ή σε μεγαλύτερο ποσοστό θα επιτευχθεί μέσω της δυνατότητας άσκησης και τρίτου option που προβλέπεται στη συμφωνία

Στον έλεγχο της Bespoke SGA Holdings περνά το πλειοψηφικό ποσοστό της ΙΟΝ, καθώς όπως γνωστοποιήθηκε χθες το επενδυτικό «όχημα» του επιχειρηματία Σπ. Θεοδωρόπουλου άσκησε το call option διευρύνοντας τη συμμετοχή του στη σοκολατοβιομηχανία στο 60%.

Η εν λόγω εξέλιξη λαμβάνει χώρα δεκαπέντε μήνες μετά την ανακοίνωση «εισόδου» της Bespoke στην ΙΟΝ η οποία πραγματοποιήθηκε με την απόκτηση του 45%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η περαιτέρω διεύρυνση της συμμετοχής της Bespoke στο 75% της ION ή σε μεγαλύτερο ποσοστό θα επιτευχθεί μέσω της δυνατότητας άσκησης και τρίτου option που προβλέπεται στη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η Bespoke με το 60% αποκτά τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης και χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι στο νέο Δ.Σ θα παραμείνουν τρία μέλη από τους παλιούς βασικούς μετόχους, ενώ από πλευράς Bespoke η εκπροσώπηση θα αυξηθεί σε πέντε μέλη, από δύο ( ήτοι τον κ. Θεοδωρόπουλο και τη κα Μαρία Γεώργαλου) που είχαν οριστεί στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σημειώνεται ότι από το deal έχει εξαιρεθεί η δραστηριότητά που σχετίζεται με την παραγωγή, διάθεση και διανομή προϊόντων σοκοπάστας (π.χ. «Nucrema», «Νoisette cream» κ.λπ.), το σύνολο της οποίας μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Interion που ανήκει στους παλιούς βασικούς μετόχους της ΙΟΝ κ.κ. Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, Βασίλειο Βυτογιάννη, Ευστάθιο Λοΐζο και Νικόλαο Καρκαζή και η παραγωγή της έχει μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

Η σημασία της ΙΟΝ για τη Bespoke

Η νέα εποχή της ΙΟΝ έχει ήδη ξεκινήσει με τους σχεδιασμούς ανάπτυξης να εστιάζουν στρατηγικά στην εξωστρέφεια. Εξάλλου, οι επιδόσεις της σοκολατοβιομηχανίας στα διεθνή ράφια αναμένεται να συνδεθούν με το γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης του ομίλου τροφίμων που αναπτύσσεται κάτω από τη σκέπη της Bespoke.

Η ΙΟΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε τη περσινή χρήση με ενισχυμένη εικόνα εσόδων, με τις εξαγωγές να διατηρούν την ανοδική τροχιά των τελευταίων ετών. Σημειώνεται ότι την μεγαλύτερη εξαγωγική κίνηση καταγράφονται στις αγορές της Βουλγαρίας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Αλβανίας, των ΗΠΑ, της Λιβύης ενώ πάνω το 41% του συνόλου των εξαγωγών αφορά σε αγορές προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα «γλυκά» κέρδη και τα θωρακισμένα μερίδια αγοράς σε εγχώριο επίπεδο καθιστά την ΙΟΝ βασικό άξονα γύρω από τον οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» συνέργειες με τις άλλες δραστηριότητες της Bespoke.

Υπενθυμίζεται ότι από το Μάρτιο του 2022 , όταν συστάθηκε η Bespoke SGA Holding, ο επενδυτικός βραχίονας του «εθνικού πρωταθλητή» που επιδιώκει να δημιουργήσει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με μια δυνατή ομάδα επιχειρηματιών, έχει συγκεντρώσει κάτω από την «ομπρέλα» του την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, τη Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, την εταιρεία Έδεσμα και τη αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, την Ελληνικοί Χυμοί (από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη) καθώς και την Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία. Επίσης ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ το καλοκαίρι του 2021.