Skip to main content

Γεωργία Καρούντζου: «Χρειάζεται συλλογική προσέγγιση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου & την προώθηση της βιωσιμότητας»

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI, σε μια συνέντευξη που στο επίκεντρο έχει το θέμα του λαθρεμπορίου.

Sponsored content

«Μάστιγα» συνιστά για τα δημόσια έσοδα (519 δισ. ευρώ το 2022) και την Κοινωνία όπως εξάλλου και για τη βιωσιμότητα των καπνοβιομηχανιών, το Λαθρεμπόριο καπνού, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιούμε ανέρχονται συνολικά στο 27% της κατανάλωσης (για τσιγάρα και στριφτά μαζί). Αυτό σημαίνει  στην πράξη ότι περισσότερα από 1 στα 4 προϊόντα καπνού που σήμερα καταναλώνονται στην Ελλάδα, είναι παράνομο.

Η μάχη κατά του Λαθρεμπορίου είναι σύνθετη, γεμάτη προκλήσεις ωστόσο αποδίδει καρπούς ενώ αναπτύσσεται σε κάθε πεδίο από την πλευρά της Πολιτείας την οποία πλαισιώνει με συνέπεια η Καπνοβιομηχανία. Ένας δυναμικός και διαχρονικός «διώκτης» του Λαθρεμπορίου είναι η JTI που αναλαμβάνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της παγκόσμιας αρχής της για ένα νόμιμο και ρυθμισμένο περιβάλλον στη βιομηχανία του καπνού.

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI, φωτίζει τις πτυχές αυτής της προσπάθειας ενώ αναδεικνύει την αξία και σημασία τους για την ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.

Πώς αντιμετωπίζει η JTI το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων;

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η JTI αποτελεί έναν σταθερό, και αξιόπιστο επενδυτή στην Ελλάδα καθώς επιχειρεί με συνέπεια στη χώρα από το 1981 και είναι σήμερα 1η στην κατηγορία των συμβατικών προϊόντων καπνού. Από το 2018 με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον όμιλο Japan Tobacco Inc., έχουμε επιπλέον παραγωγική και εξαγωγική παρουσία ενώ διαθέτουμε στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn και τα παραδοσιακά σήματα BF και GR. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώσαμε τη νέα επένδυση της εταιρείας για την εισαγωγή της στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού, με το λανσάρισμα και στην Ελλάδα της διεθνούς μάρκας μας Ploom.

Η εταιρεία έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα συμβάλλοντας σε κάθε πτυχή της Οικονομίας: Από την προμήθεια ελληνικού καπνού και την επένδυση στο εργοστάσιο στην Ξάνθη, έως και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και φυσικά τη συμβολή στα δημόσια έσοδα και στον όγκο των εξαγώγιμων προϊόντων. Συνεισφέρουμε ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας από ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού, προμηθευόμαστε συστηματικά τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα μας διεθνώς ενώ από το 2020 έχουμε αυξήσει τον όγκο φύλλων καπνού που προμηθευόμαστε από την Ελλάδα κατά 50%, αγοράζοντας σήμερα το 1/3 της ετήσιας παραγωγής.

Έχοντας όλο αυτό το «κεφάλαιο», αναπτύσσουμε δυναμικές πρωτοβουλίες για την περιστολή του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν βλέπουμε στενά το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων. Απειλεί όχι μόνο ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίου αλλά στερεί σημαντικά έσοδα από τα δημόσια ταμεία και ενέχει υψηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς οι καταναλωτές που τα επιλέγουν αγοράζουν ανεξέλεγκτα προϊόντα. Στην ουσία, το παράνομο εμπόριο καπνικών τροφοδοτεί την παραοικονομία και τα οργανωμένα παράνομα κυκλώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η JTI έχει υιοθετήσει στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στο παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων καθώς κατανοεί τη σοβαρότητα αυτού του προβλήματος, το οποίο απειλεί την οικονομία, τα δημόσια έσοδα και τη δημόσια υγεία.

Πώς συνεργάζεται η JTI με τις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου;

Συνεργαζόμαστε στενά με τις Διωκτικές Αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του φαινομένου. Υπογράψαμε τον περασμένο Μάρτιο Μνημόνιο Κατανόησης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ των στελεχών της ΑΑΔΕ και της JTI στην προσπάθεια περιστολής του Λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.

Τι πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει για την ενημέρωση και εκπαίδευση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με το παράνομο εμπόριο;

Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές ημερίδες για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού και την αναγνώριση παραποιημένων προϊόντων προς τους τελωνειακούς υπαλλήλους από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Οι εκπαιδευτικές ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας της JTI με τη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία της ΑΑΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας που απορρέει από το Μνημόνιο Κατανόησης, συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις επίμαχες εκπαιδευτικές δράσεις της JTI, η παροχή στοιχείων και πληροφοριών στην ΑΑΔΕ για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του Λαθρεμπορίου καπνικών, η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με κατασχέσεις σημάτων ιδιοκτησίας JTI καθώς και η συνδρομή σε εσωτερικές έρευνες της εταιρείας, η βοήθεια εκ μέρους της JTI στην ταυτοποίηση προϊόντων καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Πώς υποστηρίζει η JTI τις αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο;

Πράγματι η JTI υποστηρίζει τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε και εκπαιδευτική επίσκεψη τελωνειακών υπαλλήλων από πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στο εργοστάσιο της JTI στην Ξάνθη. Επιπρόσθετα, υποστηρίζουμε τις αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, όπως η Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης και το Τελωνείο Ξάνθης. Η συνεργασία μας με αυτές τις υπηρεσίες συμβάλλει στην προσπάθεια των Αρχών για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες ή σχέδια προγραμματίζει η JTI για το μέλλον σχετικά με τον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου;

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά στον αγώνα κατά του παράνομου εμπορίου και εξετάζουμε συνεχώς νέες πρωτοβουλίες και σχέδια για το μέλλον, στο πλαίσιο και της συνεργασίας μας με την ΑΑΔΕ, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, της νόμιμης αγοράς καθώς και τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων.