Skip to main content

Στρατηγική επένδυση της KKR στην Catalio Capital Management

Το μέλλον της ιατρικής είναι η βιοτεχνολογία

Δύο Έλληνες που διανύουν τη δεκαετία των 30ης αποτελούν ορόσημο στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γιώργος Πετρόχειλος, ένας άνθρωπος με όραμα και δυναμική που ως νεαρός φοιτητής στο Johns Hopkins (στον τομέα των Οικονομικών) ξεκίνησε να εργάζεται το 2013 στην Camden Partners, επενδυτική εταιρία private equity που έκανε spin-out από τον επενδυτικό κολοσσό T. Rowe Price, αρχικά ως Αναλυτής και εν συνέχεια ως Partner. Το 2020 έχοντας αποκομίσει τεχνογνωσία αφήνει την Camden, και μαζί με τον Dr. Jacob Vogelstein, συνίδρυσαν το fund Catalio Capital Management, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών ιδεών και νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της βιοτεχνολογίας, και έδρα την Νέα Υόρκη. Και ο χειρουργός Δρ. Διαμαντής Ξυλάς, ο οποίος διεύρυνε τους ορίζοντες του στην υγεία μπαίνοντας στο πολυπολιτισμικό team της Catalio το 2021, και σήμερα κατέχει την θέση του Partner & Co-Head of Investments. Σήμερα γίνεται πρώτη είδηση παγκοσμίως καθώς, μία από τις κορυφαίες εταιρίες επένδυσης κεφαλαίων παγκοσμίως, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης KKR & Co. (NYSE: KKR), με πάνω από $500 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, απέκτησε σημαντικό μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Με αφορμή τη νέα επένδυση οι κ.κ. Πετρόχειλος και Ξυλάς μίλησαν στη «Ν» για το αύριο του ομίλου στην παγκόσμια αγορά και όπως μας εξηγούν, το μερίδιο των μετοχών που πήρε η KKR το είχαν εταίροι μειοψηφίας όπως, οι Alan Howard της Brevan Howard, Jamie Dinan της York Capital, Γιάννης Αντετοκούνμπο των Milwaukee Bucks κ.α. ενώ, η Duquesne Capital, του δισεκατομμυριούχου Stan Druckenmiller, παραμένει ως μέτοχος και συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά τον έλεγχο της εταιρείας, θα παραμένει στους ιδρυτές της Γιώργο Πετρόχειλο και Dr. Jacob Vogelstein, ενώ, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε τρίμηνο με πρόεδρο έναν μύθο στο τομέα του, όπως τον χαρακτηρίζει ο κ. Πετρόχειλος, τον Henry R. Kravis, συνιδρυτή και Co-Chairman της KKR, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος ΔΣ της Catalio Capital Management. Στο Δ.Σ. θα συμμετέχουν επίσης, ο ομογενής Andrew Liveris (πρώην Chairman & CEO της Dow Chemical), ο Alex Gorsky, Chairman & CEO της πολυεθνικής Johnson & Johnson και η πρώην Partner/ εταίρος της Goldman Sachs και Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Dina Powell.

Η εταιρεία ξεκίνησε από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ αλλά, αναπτύσσεται ραγδαία παίρνοντας μερίδιο αγοράς και στην Ευρώπη, γι’ αυτό έχουν ανοίξει γραφείο στο Λονδίνο, ενώ στο χάρτη του σχεδιασμού τους βρίσκεται και η Ελλάδα γι΄ αυτό έχουν ξεκινήσει επαφές με μεγάλους ομίλους.

Όπως λένε αμφότεροι, τους ενθουσίασε από νωρίς η ιδέα να ασχοληθούν με τη βιοτεχνολογίας και το innovation καθώς, παρατήρησαν ότι το ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων ανά τον κόσμο είχε στραφεί εκεί. Κάτι που όπως λέει ο κ. Πετρόχειλος απέδειξε περίτρανα ότι ήταν σωστή κίνηση, η πανδημία. Το portfolio τους συμπεριλαμβάνει ήδη 70 εταιρείες και 45 κορυφαίους επιστήμονες. «Ξεκινήσαμε με 5 και φτάσαμε τους 45 επιστήμονες επιπέδου Νόμπελ με τα πιο active πανεπιστήμια πίσω τους που σήμερα έχουν ιδρύσει επιτυχημένες εταιρείες» επισημαίνει, συμπληρώνοντας ότι έχουν δημιουργήσει και μια συμβουλευτική Επιτροπή Σοφών για κάθε νέο προϊόν που πέφτει στην αντίληψή τους. Στο ερώτημα γιατί έγινε η στροφή από την χειρουργική και την έρευνα ο κ. Ξυλάς απαντά «Αυτό που με ενθουσίασε στη δουλειά μου είναι ότι μπορείς να αγγίξεις το μέλλον πολλών ασθενών μαζί. Ασχολούμαστε με το life sciences, τη βιοεπιστήμη, την έρευνα για νέα καινοτόμα φάρμακα, τα medical devices για καρκίνο και τα Med tech για την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στα νοσοκομεία. Σου δίνεται η ευκαιρία να είναι καταλύτης στην αντιμετώπιση της νόσου και κατ’ επέκταση στη ζωή του ασθενούς. Αυτό λέει και το όνομα της εταιρείας εξάλλου. Η λέξη Catalio εμπνεύστηκε από την ελληνική λέξη καταλύτης».

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ο κ. Πετρόχειλος επεσήμανε ότι η νέα συνεργασία θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της Catalio κάνοντας και νέες προσλήψεις.