Skip to main content

Barilla Hellas: Σημαντική αύξηση στα έσοδα του 2022 – Τι περιμένει για φέτος

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία της

Η πορεία στα βασικά λειτουργικά κόστη θα καθορίσει τις φετινές επιδόσεις στην κερδοφορία της Barilla Hellas, ενώ σταθερότητα προβλέπεται για την εικόνα των εσόδων.

Τα παραπάνω επισημαίνει η διοίκηση της Barilla Hellas στο πλαίσιο των προβλέψεων για την εξέλιξη των μεγεθών κατά τη φετινή χρονιά.

Εξάλλου, τα επιβαρυμένα λειτουργικά κόστη, με αιχμή την ενέργεια, επηρεάσαν σημαντικά την κερδοφορία του 2022, τη στιγμή που τα συνολικά έσοδα εμφάνισαν σημαντική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στην οικονομική έκθεση για τα πεπραγμένα του 2022 η διοίκηση σημειώνει ότι «Η εταιρεία επηρεάζεται από τις διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και του ταραχώδους γεωπολιτικού περιβάλλοντος από τον Φεβρουάριο του 2022 και μετά, όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους (πρώτες ύλες, ενέργεια, συσκευασία, logistics), το οποίο ενδέχεται να συνεχίσει να ασκεί πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα της» προσθέτοντας ότι «Η πανδημία (COVID-19) συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στην κοινωνία. Αν και η πανδημία είχε περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στον όμιλο μέχρι τώρα, εάν κλιμακωθεί εκ νέου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένες και αυξημένες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Τι θα καθορίσει πωλήσεις και κέρδη

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι «τόσο οι πωλήσεις όσο και η κερδοφορία θα διαμορφωθούν από τις συνθήκες της αγοράς και τις τιμές των πρώτων υλών. Το έτος 2023 και με βάση τη διαφαινόμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή στον κύκλο εργασιών και στους όγκους πωλήσεων. Η παραγωγή ζυμαρικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 47 εκατομμύρια κιλά. Η προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση των αγορών πέρα από την ελληνική αγορά θα είναι συνεχής, αξιοποιώντας και την ευκαιρία που δίνει η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη».

Κατά την περσινή χρήση η Barilla Hellas εμφάνισε ενισχυμένα έσοδα κατά 41,5% στα 115,5 εκατ. ευρώ έναντι 81,6 εκατ. ευρώ το 2021, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως λόγω της ενοποίησης της θυγατρικής Barilla Romania. Σημειώνεται ότι η θυγατρική στη Ρουμανία συστάθηκε τον Αύγουστο του 2021, με κύριο αντικείμενο τις πωλήσεις χονδρικής.

Σε ο,τι αφορά στην εικόνα της κερδοφορίας, τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν από την εξαιρετική αύξηση του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας, συσκευασίας και logistics και των υψηλότερων επενδύσεων σε εμπορικούς μοχλούς και διαμορφώθηκαν σε 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 0,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ το 2021.  Σε αυτό το πλαίσιο το διοικητικό συμβούλιο προτείνει να μη δοθεί μέρισμα για τη χρήση 2022.

Σημειώνεται ότι το 2022 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 2,3 εκατ. ευρώ πλήρως χρηματοδοτούμενες από ίδια κεφάλαια.