Skip to main content

EBEA: Ανησυχούν τον επιχειρηματικό κόσμο οι προαναγγελίες για αυξήσεις στη φορολόγηση επιχειρήσεων

ΕΒΕΑ

Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: «Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων υπονομεύει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και εντείνει τη φοροδιαφυγή».

Aνησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος μαζί με την πρόκληση του μετασχηματισμού καλείται να διαχειριστεί και εμπόδια, όπως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και η άνοδος των επιτοκίων, προκαλούν οι προαναγγελίες αυξήσεων στη φορολόγηση των επιχειρήσεων που ακούγονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Αυτό ανέφερε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Προκαλούν ανησυχία, πρόσθεσε, γιατί αφορούν τις μικρομεσαίες, δηλαδή το 98% των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να αυξήσουν το μέγεθός τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στην καινοτομία. Καλλιεργούν επίσης, σημείωσε, κλίμα ανασφάλειας, σε μια περίοδο όπου μείζον ζητούμενο είναι η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η εμπειρία του παρελθόντος, επισήμανε κ. Εφραίμογλου, έχει δείξει ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων υπονομεύει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και εντείνει τη φοροδιαφυγή.

Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε αυτό το παρελθόν. Στα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον.