Skip to main content

ElvalHalcor: Σε 4 άξονες η στρατηγική της

Στα 172 εκατ. € οι επενδύσεις του ομίλου ElvalHalcor το 2022.

Κυκλική οικονομία, μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, τάση αστικοποίησης του πληθυσμού και τεχνολογικά επιτεύγματα αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δραστηριότητα της ElvalHalcor, όπως τόνισε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την ενημέρωση των θεσμικών επενδυτών. Τόσο ο χαλκός, όσο και το αλουμίνιο ανακυκλώνονται χωρίς επιδείνωση ποιότητας, η ηλεκτροκίνηση απαιτεί μεγαλύτερη χρήση σε αλουμίνιο και χαλκό, ενώ η τάση αστικοποίησης του πληθυσμού απαιτεί νέα πράσινα κτίρια.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2023 ξεκίνησε με αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις, ο κίνδυνος παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και η διαρκής αύξηση των επιτοκίων εξακολουθούν να υφίστανται.

Παρ’ όλα αυτά, η ElvalHalcor ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, που αφορούν τον διεθνή προσανατολισμό της χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές και την υψηλή τεχνολογία. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ο όμιλος έχει υλοποιήσει κατά την τελευταία δεκαετία επενδύσεις άνω των 900 εκατ. ευρώ (164 εκατ. το 2019, 116 εκατ. το 2020, 145 εκατ. το 2021 και 172 εκατ. το 2022). Για το 2023 οι κεφαλαιακές δαπάνες θα κυμανθούν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος του αλουμινίου συνέχισε την ανοδική πορεία του, σημειώνοντας νέα αύξηση του κύκλου εργασιών το 2022 κατά 43,8%.

Ο κλάδος χαλκού ενισχύθηκε μερικώς από τις αυξημένες τιμές του βασικού μετάλλου στις διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως από τις αυξημένες τιμές κατεργασίας, οι οποίες απορρόφησαν τις αντίστοιχες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής.