Skip to main content

Mytilineos: Αναβάθμιση από S&P – Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ 750-800 εκατ. ευρώ  ενώ το 2023 και το 2024.

Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) βρίσκεται η MYTILINEOS, καθώς ο οίκος αξιoλόγησης S&P όχι μόνο αναβάθμισε χθες την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε ΒΒ (από ΒΒ- προηγουμένως), αλλά και διατήρησε «θετικές» τις προοπτικές, κάτι που προοιωνίζεται πιθανή νέα αναβάθμιση σε 6-12 μήνες.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της S&P, οι βασικοί καταλύτες για την κίνησή της ήταν ο υπερδιπλασιασμός  της κερδοφορίας της εταιρείας, το 2022 σε σχέση με το 2021 (καθώς και οι τέσσερις βασικές της μονάδες αναπτύχθηκαν φέτος με ταχύτητες-ρεκόρ) καθώς και η διαχείριση των αυξημένων ταμειακών ροών για την καλύτερη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της MYTILINEOS κατά τρόπο που να ενισχύει το πιστωτικό της προφίλ.

Η S&P εκτιμά ότι η κερδοφορία της MYTILINEOS για το 2022 θα είναι μεταξύ 750-800 εκατ. ευρώ  ενώ το 2023 και το 2024, παρά την πιθανότητα μίας επερχόμενης ύφεσης στην Ευρώπη,  η MYTILINEOS εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ ενώ μπορεί να προσεγγίσει  και το 1δις. ευρώ σε επίπεδο EBITDA.

Για τους αναλυτές  του διεθνούς οίκου, σημαντική συνεισφορά στο νέο αυτό επίπεδο κερδοφορίας για τα επόμενα έτη, αναμένεται να έχουν τόσο τα ΑΠΕ (εντός και εκτός Ελλάδος) όσο και ο αναβαπτισμένος πρώην τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως σε συνδυασμό με την εκτίναξη της κερδοφορίας της τα επόμενα έτη, η MYTILINEOS έχει καταφέρει να διατηρήσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής μόχλευσης, τον οποίο η S&P τοποθετεί συστηματικά κάτω από 2, επιβεβαιώνοντάς έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δανεισμού της εταιρείας.

Τονίζεται επίσης η επάρκεια της ρευστότητας της εταιρείας. Αναφορικά με τον ενδεχόμενο πιθανών μελλοντικών αναγκών αναχρηματοδότησης, η S&P  επισημαίνει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της εταιρείας λόγω της ικανότητάς της να λαμβάνει έγκαιρα και αποδοτικά μέτρα ακόμα και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Τέλος, η S&P αξιολογεί θετικά την απόφαση της εταιρείας να δώσει αυξημένη έμφαση στους κλάδους κατασκευών και παραχωρήσεων (με το spin-off των σχετικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα).